Anmälningarna strömmar in till JO

Minst 45 vill att rättegången underkänns på grund av jäv

Pirate Bay-målets domare Tomas Norström kan vara jävig, avslöjade i dag P3 Nyheter.

Nu strömmar JO-anmälningarna in från allmänheten.

– Vi har fått in minst 45 anmälningar, säger Malou Lindblom byråchef vid Justitieombudsmannen.

JO-anmälningarna har strömmat in efter att det avslöjats att Tomas Norström kan vara jävig.
JO-anmälningarna har strömmat in efter att det avslöjats att Tomas Norström kan vara jävig.

På sin fritid är domaren Tomas Norström medlem i Svenska föreningen för upphovsrätten, SFU.

I samma förening sitter Antipiratbyråns Henrik Pontén tillsammans med Peter Danowsky och Monique Wadsted rättighetsinnehavarna företrädare i Pirate Bay-rättegången.

Befinner sig i ”jävssituation”

Tomas Norström sitter även i styrelsen för Svenska föreningen för industriellt rättsskydd, SFIR, som bland annat verkar för en starkare upphovsrätt, skriver P3 Nyheter.

Dessutom har domaren jobbat extra åt Stiftelsen.se där en av kollegerna är Monique Wadsted, advokat för film- och skivbolagen.

Tomas Norströms kopplingar till de olika föreningarna har lett till en stor mängd JO-anmälningar från allmänheten som vill att Piratebay-rättegången ska tas om.

Så här står det i en av anmälningarna som Aftonbladet begärt ut:

”Tomas Norström, domare i Pirate-Bay-rättegången sitter tillika i styrelsen för Svenska föreningen för upphovsrätt. Enligt förmenande befinner sig Tomas Norström i en jävssituation, då han i ovan nämnda rättegång varit dömande i upphovsrättsliga frågor.”

Kommer inte att prövas av JO

– Jag har själv sett ett femtontal av de här anmälningarn de har gällt i huvudsak påståenden om jäv. Vi har fått in omkring 45 senast jag tittade men det kan ha kommit in fler, säger Malou Lindblom vid halv fem-tiden på torsdagseftermiddagen.

Trots den stora mängden anmälningar har JO beslutat att inte granska tingsrätten för jäv i Pirate Bay-målet.

– Nej, jag kan tala om att det inte föranleder någon åtgärd från hans sida och orsaken är att hovrätten kommer att pröva domen. JO:s granskning är inte till för att ersätta en prövning i ordinarie ordning, säger Malou Lindblom.

Publisert: