Nyheter

Elmehagen sparkas som ordförande

Av: 

Johanna Melén

Johan Arkert

NYHETER

”Ägarna har inte förtroende för honom”

AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen sparkas från sina ordförandeposter i Micronic Laser Systems och Trade Doubler.

– Ägarna har inte förtroende för honom, säger Annika Andersson, nomineringskommitténs ordförande i Micronic till Aftonbladet.

Att Elmehagen inte får förlängt förtroende i bolagen är en direkt följd av hans agerande som vd för AMF Pension.

– Ja, visst, säger Annika Andersson, nomineringskommitténs ordförande i Micronic Laser Systems.

– Ägarna har inte förtroende för Christer Elmehagen och då kan man inte sitta kvar.

Samma sak gäller för Trade Doubler, vars största ägare är Alecta, Fjärde AP-fonden, Första AP-fonden och DNB-Nor.

Har inte förtroende

– Den 6 maj har vi årsstämma och då kommer han inte att bli föreslagen. Bedömningen är att ägarnas förtroende inte finns kvar, säger Ann–Charlotte Johansson, kommunikations- och Ir-chef.

Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att Christer Elmehagen flyttat 33 miljoner för att rädda en del av sina pensionspengar undan det återtag som AMF senare beslutade om.

Elmehagen tömde sitt konto i AMF:s traditionella pensionsförsäkring och förde över pengarna till en lång räntefond. På det ska han ha tjänat 2,7 miljoner kronor. För motsvarande handling fick AMF:s vice vd Ingvar Skenberg sparken.

”Det var klantigt”

I februari genomförde AMF återtaget som innebar att AMF:s vanliga pensionssparare förlorade åtta procent av sina besparingar.

I en intervju i Svenska Dagbladet ångrade Elmehagen sitt agerande.

– Det var klantigt, punkt slut. Och jag förstår om AMF:s kunder undrar om det har funnits någon gräddfil för direktörer i bolaget, vilket det förstås inte gör.

Kritiken växte ytterligare när det kom fram att Christer Elmehagen under sina tio år som AMF:s vd totalt tjänat 104 miljoner kronor i lön, bonus och pensionsersättning.

Kritiken drabbade sedan LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin eftersom hon varit med och godkänt Elmehagens frikostiga pensionsavtal för hans två sista år som vd för AMF Pension.

Elmehagen inte bitter

För sin flytt av pensionspengarna överväger AMF:s styrelse att inte bevilja Elmehagen ansvarsfrihet.

Christer Elmehagen intervjuades i Sveriges Radios Studio Ett på onsdagseftermiddagen. Han uppgav att han inte är bitter över att ha tvingats bort från flera styrelseposter efter pensionsavslöjandet.

– Jag har full förståelse för valberedningar i dessa bolagen för det mediala intresset just nu kan skada dessa bolagen, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter