Polisutredare mörkade skador

Skandalen kring Johan Liljeqvists död växer.

Nu avslöjar Ekot att polisens internutredare strök över detaljer om flera skador som 24-åringen fick under polisingripandet.

Däremot lät man det framgå tydligt att Johan Liljeqvist hade drogen LSD i blodet.

Ekot avslöjar att polisen mörkade Johan Liljeqvists skador.
Ekot avslöjar att polisen mörkade Johan Liljeqvists skador.

Polisens internutredare har mörklagt flera skador på 24-årige Johan Liljeqvist, som dog efter ett våldsamt polisingripande i Göteborg förra året.

Enligt sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av ska uppgifterna ha dolts för både hans familj och för de journalister som bevakade händelsen.

Strök över våldsdetaljer

Det var den första juli som åklagaren Bo Lindgren valde att lägga ner förundersökningen gällande de 15 poliser som var på plats under det våldsamma gripandet den 19 april i fjol.

När förundersökningen hade lagts ner, lämnades handlingarna ut till journalister och till 24-åringens familj. Men enligt Ekot har alltså flera av rättsläkarens fynd – som bevisar den brutala behandlingen – strukits över av polisen.

Blödningar på kroppen

I originalhandlingarna framgår bland annat att Johan Liljeqvist hade ett stort antal blödningar på kroppen samt skador på bröstkorgen från batongslag. Rättsläkaren hade också hittat blödningar i ögonen som kommit av att polisen tryckte ner honom mot marken.

Man har dock inte tagit bort detaljen att Johan Liljeqvist hade LSD i blodet.

Publisert: