Victoria 30 år

Kungen har en hemlig plan

Av: 

Jenny Alexandersson

NYHETER

Så ska han hålla Victorias bröllop i fokus

Kungens hemliga strategi räddar kronprinsessans bröllop.

Nästa år firar ätten Bernadotte jubileum och triumferar med två kungliga giftermål.

Men Madeleine får inte överglänsa Victoria.

Tronföljarens vigsel är jubileumsårets viktigaste händelse, säger en källa inom hovet.

Prinsessan Madeleines och Jonas Bergströms pressmöte i tisdags var välregisserat av kungen och hovets pressavdelning. Ingenting gick fel.

När paret klev nedför trapporna på Sollidens slott var de väl förberedda på journalisternas frågor.

Bakom pressmötet låg timmar av förberedelser. Men bakom kulisserna har Madeleines kommande bröllop orsakat en del huvudbry.

Kronprinsessans bröllop är den viktigaste händelsen under ätten Bernadottes jubileumsår nästa år. Att Sveriges blivande drottning gifter sig under firandet 2010 är kungahusets starkaste marknadsföringsvapen för monarkin.

Men hennes bröllop får inte hamna i skuggan av Madeleines vigsel med Jonas Bergström.

– Prinsessan Madeleine är omskriven utomlands. Det finns en oro att hennes bröllop ska ta udden av Sveriges tronföljares bröllop. Det är kronprinsessans fest som ska vara kronan på verket detta år, säger en källa med insyn i kungafamiljen.

Madeleines förlovning har fått mycket uppmärksamhet i Sverige och utomlands. Det är inte första gången som Madeleine stjäl showen från Victoria. Det sker en ständig jämförelse mellan systrarna.

Men Aftonbladet kan avslöja att kungen har en hemlig strategi för att balansera uppmärksamheten kring döttrarnas bröllop.

Det är ingen slump att Madeleines pressmöte ägde rum på Solliden. Slottet är kungafamiljens sommarresidens och här är framtoningen enkel och avslappnad.

– Det finns en plan för hur båda bröllopen ska arrangeras och hur man ska styra medias intresse kring prinsessorna. Kungen är mycket medveten om bröllopens marknadsföringskraft, säger en källa vid hovet.

– Kronprinsessans vigsel är oerhört viktig för kungahuset. Eftersom Victoria är kronprinsessa är det naturligt att man sätter mer fokus på hennes vigsel.

Hovets presschef Nina Eldh har inte gått att nå för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Victoria 30 år

Kronprinsessan Victoria