Före detta NCC-chef får böta 6,5 miljoner

avLinda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Köpte gokarter, mobiler och en turnébuss för företagets pengar

En före detta chef på byggnadsföretaget NCC köpte gokarts, en turnébuss och löste sin hustrus billån – allt på företagets balanskonto.

Nu döms han att betala ett skadestånd på 6, 5 miljoner kronor.

Mannen fick sparken från NCC 2005 när en ny arbetsledare upptäckte några mystiska fakturor på avdelningen där mannen var chef.

Det kom fram att mannen köpt allt från båtartiklar, mobiler och gokarter för företagets pengar.

NCC krävde mannen på 8 miljoner kronor i skadestånd, en siffra som i Arbetsdomstolen nu sänkt till 6, 5 miljoner.

Köpte turnébuss

Bland annat löste mannen sin hustrus billån på företagets konto. Han köpte en IT-buss för nära en halv miljon kronor, mobiltelefoner för 400 000 kronor och skotrar för nära 300 000 kronor.

Den före detta chefen hyrde även en verkstad som han misstänks ha använt för privat bruk och inhandlade även en turnébuss till countrybandet Mats Rådberg och Rankarna. För hundratusentals kronor rustade han upp bussen åt bandet och de fick sedan bussen mot att de spelade på en företagsfest vid två tillfällen.

"Ett omfattande missbruk"

Enligt NCC gjorde chefen alla dessa uppgörelser och inköp utan att be om lov och alltid på samma sätt. Chefen beställde varor eller tjänster för egen räkning men såg till att leverantörerna skickade fakturorna till NCC. Han attesterade sedan fakturorna, angav vilket konto de skulle belasta och skickade dem till den centrala ekonomiavdelningen för betalning.

"X har införskaffat egendom för privata ändamål genom ett omfattande missbruk av balanskontot", sade en representant för NCC under rättegången.

Mannen själv har bestridit skadeståndsyrkandet och hävdat att så gott som alla inköp var motiverade.

Publicerad: