Raseri mot tv-kuppen

NYHETER

”Loket”: Det verkar inte klokt

Foto: ROGER LUNDSTEN
”de måste ändra” Leif ”Loket” Olsson ledde ”Bingolotto” i nio år. Han är kritisk mot ”Postkodmiljonärens” tävling. ”De borde ha fattat att det inte går att samma personer vinner gång på gång. De måste ändra det här”, säger han.

Tittarna är rasande över kuppen mot TV?4:s tävling i ”Postkodmiljonären”.

–?Det är oärligt, säger Britt-Marie Mattson, 58.

Och får medhåll av en tungviktare i branschen.

–?Det verkar ju inte klokt, de får väl lägga ner den eller göra om så att det blir rättvist, säger Leif ”Loket” Olsson.

Upprördheten är stor efter Aftonbladets avslöjande om att ”vanligt folk” i princip är chanslösa i jakten på vinsten i ”Postkodmiljonären” i TV?4:s tittarfråga. I går kontaktade hundratals personer Aftonbladet.

I tittarfrågan i det populära programmet vinner de som snabbast trycker in svaret på frågorna. Och flera professionella spelare har, som Aftonbladet avslöjade i går, hittat ett sätt att utnyttja systemet.

Plockar hem storvinster

Niklas Vestberg, TV4.

Genom att ringa ett stort antal gånger, lära sig svaren, och svara så fort första sta- velsen i svarsalternativen läses upp, ökar proffsspelar- na sina vinstchanser drama- tiskt. De ringer för ett par tusen kronor varje gång, och enligt proffsspelare som Aftonbladet talat med plockar de på så sätt hem 20 000-kronorsvinsterna regelbundet.

–?Jag tycker det är ett bra lotteri, men att det fuskas så här är ju inte klokt, säger Britt-Marie Mattson, 58.

Hon säger att hon själv flera gånger ringt till tittartävlingen, men utan att komma fram.

–?Nu förstår man ju att man inte hade en ärlig chans. Det är oärligt, och förstör hela programmet.

Många av de som hoppas vinna pengar är äldre människor.

–?Och vi pensionärer har ju inte råd att sitta och ringa hundratals gånger, säger Rut Andersson, 77.

–?Det borde ju vara lätt att ändra systemet så att alla har samma chans.

Anmälda tidigare

För att tävlingen inte ska falla under lotterilagen får det avgörande momentet inte avgöras av slumpen. Men Lotteri- inspektionen har anmält andra telefon- tävlingar i TV?4 förut, bland annat i programmet ”Järnkoll”.

–?TV?4 hävdade att det var en tävling men när vi tittade på programmen ansåg vi att det var slumpen som avgjorde, säger My Hamrén på inspektionen.

”Bör täppa igen hålen”

Anmälan lades ner men det hindrar inte inspektionen från att kontakta Postkod- lotteriet.

–?Även om det här är en tävling så borde de se över sina rutiner och täppa igen sådana här hål. De som kommit på det här systemet och vinner hela tiden är nöjda men alla andra är inte nöjda och jag är säker på att de vill ha nöjda tittare.

Niklas Vestberg, exekutiv producent för programmet, säger att de är medvetna om att proffsspelare tar de flesta vinsterna.

–?Men det är inget fusk.

Efter Aftonbladets artikel, och läsarnas reaktioner, säger han att de ska titta på om de kan göra något för att förhindra att proffsspelarna fortsätter kamma hem en stor del av vinsterna.

Aftonbladet sökte i går Postkodlotteriets vd Niclas Matseke Kjellström, TV?4:s programchef Åsa Sjöberg och programledaren Rickard Sjöberg.

Ingen av dem ringde tillbaka, trots flera inspelade meddelanden.

Läs mer: