Mejla

Wolfgang Hansson

Obamahatet har slagit rot i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Först var han fantastisk.

Nu är han botten.

Obamahatet har slagit rot i USA.

Barack Obama.
Foto: AP
Barack Obama.

En indikation på den ändrade sinnesstämningen är de närmast hysteriska reaktionerna på president Barack Obama tal till landets skolelever.

Föräldrar hotade hålla sina barn hemma från skolan. Kritiker hävdar att Obama försöker "indoktrinera" och "hjärntvätta" eleverna.

Behandlades som en Messias

Så vad är det Obama säger i sitt tal? Jo, han uppmanar eleverna att arbeta hårt och satsa på sin utbildning. Kontroversiellt, eller?

Under valrörelsen och direkt efter flytten till Vita Huset behandlades Obama som en Messias som kunde lösa alla problem. Hans löfte om "change" (förändring) blev ett religiöst mantra. Till och med republikaner rycktes med.

Konfronterad med den bistra verkligheten visade det sig föga förvånande att det inte var så lätt. Obama ägde ingen magisk trollstav.

Tappar – bland anhängarna

Hans popularitetssiffror sjunker kraftigt, snabbare än för någon annan president de senaste 50 åren. Bara drygt hälften av amerikanerna tycker att Obama gör ett bra jobb vilket i sig inte är någon ovanlig siffra. Men hela 42 procent är missnöjda. Ett tecken på en politiker som polariserar landet.

Alarmerande för Obama är att han tappar även bland sina anhängare. Allra mest bland de vita.

Vissa känner sig svikna av Obama. Tycker inte att han gjort tillräckligt för att uppfylla sina vallöften.

Framförallt är det bråket om hälsovårdsreformen som spätt på den negativa trenden. Att ge 47 miljoner amerikaner en grundläggande sjukförsäkring likställs av konservativa med att införa socialism.

Nu ska Obama med ett TV-tal till kongressen natten till torsdag svensk tid försöka rädda situationen. Så som hans verbala konster vänt opinioner förr.

Högern vill krossa honom

Det kan redan vara för sent.

Glödgande hat strömmar mot Obama från konservativa radiopratare och politiska kommentatorer på högerkanten. Inte sällan med rasistiska undertoner. Rykten som att Obama är född utomlands och därför inte har rätt att inneha presidentämbetet biter sig fast.

Hätskheten påminner en del om det Bill Clinton fick utstå efter att hans sexlekar med Vita Hus-praktikanten Monica Lewinsky blev kända.

Plötsligt fick högern den ammunition de längtat efter.

På samma sätt har de konservativa bara väntat på att få komma åt Obama.

Fientligheten handlar om så mycket mer än hälsovårdsreform eller skoltal. Högern vill krossa Obama. Hindra honom från att bli återvald 2012.

Hatarna är kanske inte så förtvivlat många men de sitter på inflytelserika positioner och de har penningstarka krafter bakom sig.

Trötta på Bush?

Effekten på den breda allmänheten är att folk börjar tvivla. Är Obama verkligen rätt man att leda landet?

Valet av Obama till president tolkades av många som en ideologisk omsvängning i den amerikanska väljarkåren. Kanske var det istället så enkelt att väljarna var oerhört trötta på George W Bush och hans gäng. De ville ha en förändring och där stod en svart man och talade om "change".

Men bara till en viss gräns.

Publicerad: