Så klarade Mogi leva på a-kassa

Mogis a-kasseperiod är över

Bloggaren Mogi har bytt ut lyxvanor med shopping och uteliv mot två veckors sparliv på a-kassa.

Hur har det gått, Mogi?

– Bra, jag har faktiskt 793 kronor kvar av min budget på 3 770 kronor för två veckor. För mig har det här handlat mest om att sluta köpa kläder. Då får man ju väldigt mycket pengar kvar.

Hur gjorde du för att klara två veckor på a-kassa?

– Det blev många hemmakvällar med film och godis. Ett bra tips är att ha knytmiddagar där alla tar med sig en egen liten rätt. Det behöver bara kosta 50 kronor per person. Att ordna klädbytardagar och träffa vänner är andra tips. Sådant är både gratis och trevligt.

Vad har du fått för reaktioner från dina bloggläsare?

– En del har varit upprörda. De tycker att det är skrattretande att jag ska försöka sätta mig in i en arbetslös situation på två veckor. Men det här handlar mer om att visa kontrasterna. Jag kan nog inte föreställa mig hur det skulle vara att leva så här under längre tid. Däremot kan jag inspirera unga tjejer och ge tips om vad man kan göra för att komma i gång. Vi som bloggar är ett exempel på hur man kan skapa något på egen hand.

Vilka tips har du gett?

– Börja jobba tidigt. Ta extrajobb hos grannarna eller helgjobb. Det är alltid bra att visa på att man har jobbat vid sidan om studierna. Det tycker arbetsgivarna om att se.

Vad har varit svårast?

– Det är nog det här med kläderna. Jag har ett enormt intresse för kläder och det är en så stor del av mig. Därför var det svårt att sluta konsumera. I slutet började jag få abstinens efter att få köpa något.

Hade du klarat det här om du hade bott i en egen lägenhet och fått betala all mat själv?

– Jag tror faktiskt det. Då hade jag nog behövt skaffa mig lite tråkigare matvanor - nudlar och så. Även om jag hade saknat smakupplevelser i matväg.

Vad har du lärt dig av det här?

– Jag har blivit mer medveten om vad saker kostar och börjat tänka på vad som egentligen är ett nödvändigt köp. Det är ju väldigt dyrt att fika till exempel. Och så har jag bestämt mig för att börja köpa månadskort istället för att ta sms-biljetter i mobilen. Min mobilräkning har varit helt skyhög förut.

A Fashionista's Guide -
Publisert: