”Annika Östberg särbehandlas”

Leif GW Persson om förflyttningen av Annika Östberg

I flera år har svenska myndigheter i hemlighet jobbat för att få hem Annika Östberg.

”Särbehandling”, anser polisprofessorn Leif GW Persson.

– Hela historien fyller mig med olust, hon är dömd för polismord.

Annika Östberg har erkänt sin delaktighet i morden, trots att det var hennes dåvarande pojkvän Bob Cox som sköt barägaren Joe Torre och följande dag polismannen Richard Helbush.

Under skottlossningen som följde efter polismordet var det hon som laddade pojkvännens vapen.

”Det är märkligt”

Det har gått 28 år år sedan dess, men polisprofessorn Leif GW Persson tycker att det är märkligt att svenska myndigheter har ansträngt sig så mycket för att få hem henne till Sverige.

– Hon är inte så liljevit som alla vill få det att framstå. Utan henne hade pojkvännen inte fixat att skjuta, han var för hög, säger Leif GW Persson.

Han har läst polisutredningen i USA och tycker att man kan jämföra Annika Östbergs delaktighet i brottet med polismorden i Malexander där samtliga tre inblandade dömdes för mord.

”Mer skyldig än Tony Olsson”

– I viss mening kan man säga att Annika Östberg är mer skyldig till mord än Tony Olsson och den där chauffören (Andreas Axelsson reds anm), de tittade ju bara på när Jackie Arklöv sköt.

Om Annika Östbergs framtid spår han:

– Hon kommer naturligtvis inte vara kvar på Hinseberg särskilt länge. Hon kommer att ansöka om nåd och jag kan inte tänka mig att hon skulle få avslag.

Publisert: