Över 30 döda i storm på Filippinerna

NYHETER

En storm drar fram över Filippinerna.

Hittills har över 30 människor dödats i jordskred och översvämningar, uppger AP.

Ett stort antal saknas.

1 av 4 | Foto: ALREN BERONIO/AFP
Stormen Kai-Tak härjar Filippinerna. Tjugosex personer har rappoterats döda. Många saknas fortfarande.

Den tropiska stormen Kai-Tak härjar i öriket sedan några dagar. 26 bybor har rapporterats döda och 23 saknade efter att ovädret slagit till och orsakat jordskred på flera ställen på öprovinsen Biliran i lördags, skriver nyhetsbyrån AFP.

Minst ytterligare sju personer dödades i jordskred och översvämningar på andra håll.

– Stenar stora som bilar föll ner över husen efter tre dagar av ihållande kraftigt regn, säger polischefen Lilibeth Morillo till AFP angående förödelsen i bergsdistriktet Lucsoon.

Har fått ny kraft

Stormen mattades av under lördagen men har fått ny kraft när den dragit vidare åt sydväst på söndagen med vindar på mellan 15 och 22 meter per sekund.

Myndigheterna arbetar för att bekräfta de rapporterade dödsfallen och uppger även att över 89 000 människor har tvingats fly sina hem till nödläger.

Tusentals turister är fast på öarna efter att färjor och flyg ställts in.

Kai-Tak, känd som Urduja lokalt, rör sig mycket långsamt och har bitit sig fast över de östra delarna av centrala Filippinerna, skriver AP.

Många områden är dränkta i vatten och utan ström. Även broar och vägar har skadats på bland annat öarna Samar och Leyte.

”Vill se med egna ögon”

Landets president Rodrigo Duterte säger att han ska besöka de stormdrabbade regionerna så snart som möjligt.

– Det är så mycket förstörelse här. På vissa platser är broarna förstörda och jag vill se med egna ögon vad myndigheterna kan göra bättre, säger han i ett tal, enligt AFP.

Filippinerna har runt 20 tyfoner och stormar varje år, och är ett av världens mest utsatta länder när det gäller naturkatastrofer.

ARTIKELN HANDLAR OM