Nyheter

Kan vägra terapi i fängelset

NYHETER

Experter: Våldtäktsmän behöver omfattande terapi för att inte återfalla

För att en serievåldtäktsman som Niklas Lindgren inte ska återfalla i brott efter avtjänat straff krävs enligt experter omfattande terapi.

Förmodligen kommer Lindgren att erbjudas så kallad ROS-terapi i fängelset, men det finns inget tvång att delta.

- Vi kan inte tvinga någon, säger Elisabeth Kwarnmark på kriminalvårdsstyrelsen.

Serievåldtäktsmän kan "botas". Men det är svårt och tar lång tid, säger de två experter som aftonbladet.se talat med.

Sven Å Christiansson är professor i psykologi och expert på bland annat rättspsykologi. Han menar att serievåldtäktsmän kan förmås att inte upprepa sina brott. Men för det krävs djupgående och omfattande terapi.

- Terapin måste främst handla om att den dömde ska bli medveten om vilka situationer som väcker impulser att våldta. Dessa människor har under mycket lång tid placerat sin ångest och oro på andra, i stället för att hantera sina känslor inom sig, säger Sven Å Christianson.

"Tidiga fantasier om att våldta"

Enligt Christianson har våldtäktsmän ofta redan under unga år haft fantasier och tankar om att våldta, som ett sätt att hantera sina egna oroskänslor. Det viktiga är att de ersätter detta sätt att hantera sig själva och omvärlden med ett annat.

- Enligt min erfarenhet krävs terapi under mycket lång tid för att komma till rätta med detta. Det krävs dessutom att den dömde själv är ärlig och inte manipulerar sin omgivning. Det ställs också stora krav på den behandlande personalen.

"Mår bra när de våldtar"

Våldtäktsmän har ofta mått som bäst under sina övergrepp, eftersom de då befrias från sin ångest. Därför kan ögonen lysa på dem när de i terapin berättar om sina övergrepp. Det måste personalen kunna hantera, säger Sven Å Christianson, som menar att det är svårt för våldtäktsmän att få denna typen av terapi i fängelset. Och får våldtäktsmännen inte denna terapi är risken väldigt stor att de återfaller.

- Om grundproblematiken inte är behandlad finns impulserna kvar, säger han.

"Återfallsrisken minskar med hälften"

Enligt Elisabeth Kwarnmark är det fullt möjligt att få en dömd våldstäktsman att inte återfalla i brott.

- Vi har introducerat ett behandlingsprogram från Kanada, kallat ROS-metoden, som visat sig mycket framgångsrikt.

I Kanada har återfallsfrekvensen minskat med hälften hos de som genomgått behandlingen, säger Elisabeth Kwarnmark.

ROS-programmet används i dagsläget på fyra slutna anstalter i Sverige.

- I korthet går det ut på att de intagna lär sig att se de strukturer som gör att de begår övergrepp. Vi arbetar mycket med relationer, eftersom de flesta intagna har störda eller få nära relationer med andra. En annan mycket viktig del är att få de dömda att utveckla sin empati och förståelse för offrens situation. Obligatoriskt är att skriva brev till sina offer, ett brev som sedan diskuteras och analyseras i grupp.

Frivilligt att delta

På de fyra anstalter som bedriver ROS-terapi får de som deltar träffas i grupp tre gånger i veckan. Varje session tar tre timmar. Dessutom får alla en timme i veckan individuellt med en psykolog. Det är dock frivilligt att delta i behandlingen.

- Vi kan inte tvinga någon. Vissa vägrar och anser sig oskyldigt dömda. Andra bagatelliserar sina brott, säger Elisabeth Kwarnmark.

Anna Lindström

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter