Nyheter

Demonstranter hindrade iranier från att rösta

NYHETER

Polisen: ”Stämningen var mycket aggressiv”

En iransk man i 50-årsåldern med oklar identitet anhölls på fredagskvällen sedan han försökt hindra exiliranier att rösta i presidentvalet.

Sammanlagt greps ytterligare 63 personer som demonstrerade utanför iranska ambassaden på Lidingö, men dessa släpptes senare.

Ett 70-tal demonstranter av iranskt ursprung samlades på fredagsförmiddagen utanför iranska ambassaden på Lidingö för visa sitt missnöje med valet.

De hade tillstånd att demonstrera, men manifestationen urartade när deltagarna vägrade att hålla sig på anvisad plats. I stället blockerade de ingången till ambassaden och försökte hindra väljare att komma in för att rösta i den andra valomgången i Irans presidentval.

Det iranska valet har bland annat kritiserats för bristen på verkliga alternativ. Reformvänner har uppmanat till valbojkott. De menar att ett högt valdeltagande ger legitimitet åt ayatollorna, som har den verkliga makten i landet.

Stämningen utanför ambassaden blev snabbt aggressiv och en stort antal polispatruller kallades till platsen. Strax efter klockan tio på förmiddagen började polisen bussa bort demonstranter från ambassadområdet.

Sammanlagt greps 64 personer, misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt och våldsamt motstånd, samt våld mot tjänsteman och möjligen även hot mot tjänsteman. Ingen människa uppges dock ha kommit till skada i tumultet.

Vid 20-tiden på midsommaraftonen hade polisen efter förhör släppt 63 av de gripna. Men en 50-årig icke svensktalande man anhölls och fördes till Kronobergshäktet, sedan han vägrat komma med några som helst upplysningar om sin identitet och hemort.

Även de demonstranter som fick lämna arresten riskerar nu åtal. Straffet för ohörsamhet mot ordningsmakt varierar från böter till maximalt sex månaders fängelse.

Läs mer:

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter