Nyheter

Maxim, 2, sköts för att han grät

NYHETER

Kidnapparna på förskolan i Kambodja: Han grät mer än de andra

- Jag behövde pengar så snabbt som möjligt, därför sköt jag pojken, men också för att han grät mer än de andra barnen, säger en av kidnapparna.
- Jag behövde pengar så snabbt som möjligt, därför sköt jag pojken, men också för att han grät mer än de andra barnen, säger en av kidnapparna.

Tvåårige Maxim var rädd och grät mer än de andra barnen.

Därför sköts han av kidnapparna i Kambodja.

Den mördade kanadensiske pojkens förtvivlade föräldrar.

Kanadensiske Maxim Michalik gick på en internationell förskola i provinsen Siem Reap i Kambodja. Barnen på skolan kom främst från olika asiatiska länder men även från Storbritannien, USA, Schweiz, Italien och Kanada.

Kidnapparna, som uppges vara mellan 20-25 år, stormade skolan på torsdagsmorgonen med automatvapen, gevär, granatkastare och handgranater. De krävde fler vapen, pengar och en flyktbil. När myndigheterna inte genast gick med på deras krav sköts lille Maxim och kidnapparna hotade med att döda de andra barnen en efter en.

"Skada inte fler barn"

- Jag behövde pengar så snabbt som möjligt, därför sköt jag pojken, men också för att han grät mer än de andra barnen, sade kidnapparen Chea Sokhom till polisen efter gisslandramat nått sitt slut.

Efter mordet ringde polischefen kapten Prak Chanthoeun till ledaren för kidnapparen.

– Snälla, skada inte fler lärare och barn, de vet ingenting. Om du vill ha pengar och vapen, ge mig bara en minut. Men skada inte de här människorna, sade jag till honom, berättar Chanthoeun.

Sokhom ska ha svarat:

– Lek inte med mig för då dör fler barn.

Mordet fick polisen att möta förövarnas krav och ge dem 30 000 dollar. När de försökte fly i en skåpbil stormade polisen skolan och grep de fyra. Minst en av dem skadades vid gripandet, uppger AP.

Planerade att utpressa rika

Enligt den första polisrapporten var kidnapparna småtjuvar som planerade att pressa pengar av utlänningar och rika kambodjaner med barn på skolan.

Den kanadensiske statsministern Paul Martin kallade tragedin otänklig och utryckte sina djupaste sympatier för Maxims familj.

– Jag talar för alla kanadensare när jag säger till familjen att våra tankar och våra böner är med dem.

Therese Holmberg

ANNONS EXTERN LÄNK

20-50 % på nästan alla glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter