Nyheter

Hemliga män styr hel stad

NYHETER

”Det är ett hot mot demokratin”

Den verkliga makten i Piteå finns inte i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.

Det avslöjas i en undersökning som Piteå-tidningen publicerat.

– Det är ett hot mot demokratin, säger kommunalrådet Maj-Britt Lindström (s).

"Det är en skandal" Kommunalrådet Maj-Britt Lindström bekräftar att det slutna sällskapet Merkur har stor makt över politiken i Piteå. Faksimil från Druidsällskapets hemsida.

"Det är en skandal" Kommunalrådet Maj-Britt Lindström bekräftar att det slutna sällskapet Merkur har stor makt över politiken i Piteå. Faksimil från Druidsällskapets hemsida.

Foto: SUSANNE LINDHOLM

Det låter som ett dåligt skämt, men enligt en ny universitetsundersökning är det sant: en hemlig orden av druider har tagit över makten i Piteå.

Bakom avslöjandet finns ett examensarbete i sociologi vid Umeå universitet av Åsa Wiklund.

Hennes undersökning, som publicerats i Piteå-Tidningen, visar att maktens män i Piteå knyter sina viktigaste kontakter via druid-orden Merkur.

Riskerar svartlistning

Där förbereds beslut som påverkar hela bygdens gemensamma framtid.

Den som stöter sig med någon av ordensbröderna riskerar att bli svartlistad i sällskapets mäktiga nätverk, skriver tidningen.

– Be aldrig en chef att dra åt skogen för då får alla veta det. Kom ihåg det, säger en av sällskapets medlemmar till Tony Berglund, reporter vid Piteå-tidningen.

Merkurs mäktiga inflytande bekräftas av Maj-Britt Lindström, socialdemokratisk vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Det är en skandal att kommunens beslutsfattande sker i hemliga sällskap där inte kvinnor är välkomna. Kommunfullmäktiges inflytande är helt perifert har det nu visat sig, säger hon.

Druidorden Merkur tillbakavisar alla uppgifter. Enligt Lars Lilja, ädelärk (ordförande) i logen, finns det inget informellt maktcentrum i Merkur.

– Vi är en herrklubb som följer vissa ritualer. Men att vi på något sätt skulle vara en stat i staten är helt befängt, säger han.

Får många kontakter

Får inte medlemmarna stort inflytande genom sina kontakter i logen?

– Det är klart att man får många kontakter i en förening, precis som i vilken idrottsklubb eller frikyrkoförsamling som helst. Men att vi skulle planera kommunens framtid är befängt. En av logens grundregler är att inte diskutera politik på sammankomsterna.

Svartlistar ni folk?

– Absolut inte. Usch vad det är tråkigt att höra sådana påståenden. Vi har svartmålade fönster för att behålla ett visst mått av hemligheter kring våra ritualer, men vi svartlistar ingen.

Det här är Merkur-sällskapet

Olle Castelius

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter