Minnesstund för de omkomna i busskraschen

NYHETER

Rattfull kan åtalas för att ha orsakat tre dödsfall

Foto: Vid olyckan på Teneriffa i går omkom tre personer. I dag hölls en minnesceremoni på universitetssjukhuset i Santa Cruz.

Stockholm/Santa Cruz

För ett av offren från söndagens bussolycka på Teneriffa, en femårig svensk pojke, hölls på måndagen en minnesstund på universitetssjukhuset i Santa Cruz.

– Det var en enkel och mycket emotionell ceremoni, berättar den svenska honorärkonsuln Ann-Kristin Ekstrand.

I olyckan omkom tre personer: En 24-årig kvinnlig norsk reseledare, en 40-årig svenska och pojken. Hans föräldrar klarade sig utan fysiska skador, men dottern i familjen ligger opererad på sjukhuset.

Den svenske kyrkoherden Thomas Lindquist, verksam på den spanska semesterön, ledde minnesstunden tillsammans med kollegan Britta Hermansson, pastor i Svenska Missionsförbundet, i sjukhusets lilla kapell där pojkens kista placerats. Förutom föräldrarna deltog chefer från sjukhuset och representanter för regionen Kanarieöarnas regering.

– Regeringschefen kom och beklagade sorgen, säger Ann-Kristin Ekstrand.

0,59 promille alkohol

Olyckan inträffade vid 12-tiden svensk tid när en av reseföretaget Apollos bussar skulle köra turister till flygplatsen. Nära flygplatsen gjorde en skåpbil en tvär omkörning och tvingade busschauffören att bromsa in kraftigt. Han miste kontrollen över bussen som for av vägen vid en bensinstation. Där voltade den och kolliderade med parkerade bilar.

Mannen som körde skåpbilen hade 0,59 promille alkohol i blodet – dubbelt så mycket som tillåts enligt spansk lag.

– Mannen är inte spanjor, men bor i Granadilla på Teneriffa. Han är 42 år gammal, tidigare ostraffad och inte känd hos polisen, säger Angel Yusté, talesman för den nationella polisstyrkan Guardia civil, till TT.

Under måndagen förhördes mannen, som sitter i förvar hos Guardia civil. Han riskerar åtal för att ha orsakat olyckan. Den preliminära polisrapporten hade inte nått Apollo eller UD på måndagskvällen.

Ett tiotal allvarligt skadade

På bussen fanns 29 svenskar, den spanske chauffören och den norska reseledaren. Turisterna från södra och västra Sverige skulle med ett plan till Sturup.

De flesta klarade sig undan med lindriga skador. Enligt Apollo fick ett tiotal personer allvarliga, men inte livshotande, skador.

Inga av de drabbade kunde återvända till Sverige under måndagen. SOS International i Köpenhamn, som ordnar med hemtransporterna så fort det är möjligt, hade på måndagen krisgrupper med läkare och psykolog på plats för att gå igenom skadeläget. De skadade vårdas på fyra sjukhus.

Färdskrivare på bussen

– Jag har hälsat på alla de skadade svenskarna. En kvinna ligger nedsövd på en intensivvårdsavdelning med skador på lungorna och med frakturer i ansiktet och ena armen. Läkarna säger att faran för hennes liv inte är överhängande, berättar Ann-Kristin Ekstrand.

Uppgifter om att busschauffören kört för fort gick inte att få bekräftade på måndagen. Chauffören tillhör de skadade. Bussen hade en färdskrivare som bör ha registrerat hastigheten, uppger Apollos informationschef Kajsa Moström för TT.

Mer om bussolyckan

TT