Ica stoppade smittad färs

NYHETER

Nytt larm om e-colibakterier: Hygienen brister

Icas egen köttfärs kryllade av bakterier.

Flera lastbilar med den e-coli-smittade färsen var redan på väg ut till butikerna - men kallades tillbaka.

- Vi tar inga risker, säger Lena Sparring, kvalitetschef på Ica.

Nära ett ton av Icas egen köttfärs innehöll för mycket e-coli - bakterier från slaktdjurens avföring.

Smittan upptäcktes vid femtiden i torsdags, bland flera vagnar med kött i styckerifabriken i Västerås.

- De gör helt rätt på Ica som drar tillbaka köttfärsen. För mycket e-coli visar att hygienen har brustit, säger Lars Plym Forshell, samordnare på Livsmedelsverket.

Härsknar lätt

För mycket e-colibakterier i mat kan innebära att produkten blir härsken och dålig före utgånget datum. Däremot behöver det inte röra sig om snusk i kötthanteringen, enligt honom:

- Det kan ha funnits en liten mängd e-coli, och så kanske köttet låg lite varmt en stund. Och då ökade bakterierna. Just köttfärs är tacksamt för e-coli, säger Lars Plym Forshell.

På Icas stora köttfabrik i Västerås förpaketeras kött som sedan levereras ut till Icas butiker.

Lastbilarna vände

Men i torsdags slog provtagningen larm.

Personalen fick order om att gå igenom köttvagnarna och omedelbart plocka ut e-coli-färsen.

Men några lastbilar med e-colifärsen hade redan gått iväg. De bilarna fick då larm om att de måste vända, och inget kött hann nå butikerna.

Den drabbade köttfärsen var av Icas eget märke, men enligt Ica har företaget inte begått några misstag. Enligt Icas kvalitetschef Lena Sparring handlar det hela om en säkerhetsåtgärd.

- Det är inte vanligt att vi återinkallar kött av den här anledningen. Men det händer. Vi tar inga risker. Det här är ingen stor grej, säger Lena Sparring.

För bara ett par veckor sedan hittades e-colibakterier i ett parti blandfärs i en Ica-butik i Norrtälje. Vid det tillfället återkallade Ica omedelbart 14000 kilo bland- och nötfärs av märket Euro-shopper.

Femåring dog

En del i anledningen var att 5-årig pojke i Norrtälje tidigare smittats av ehec-bakterier och avlidit.

En undersökning av Smittskyddsinstitutet visade efteråt att just den e-colibakterien som fanns i Icas köttfärs vid tillfället inte var av den typ som orsakar sjukdom.

Sara Johansson