Gud bakom USA:s invasion av Irak

NYHETER

President Bush enligt BBC- dokumentär: Gud uppmanade mig invadera Afghanistan och Irak

Foto: President George W Bush: ”Jag styrs av ett uppdrag från Gud.”

USA:s president George W Bush ska enligt en kommande BBC-dokumentär ha sagt att Gud uppmanade honom att invadera Irak och Afghanistan.

Och nästa punkt på listan är fred mellan israeler och palestinier.

Bush berättade enligt dokumentären om Guds uppdrag när han träffade den palestinske ledaren Mahmud Abbas och dåvarande utrikesminister Nabil Shaath i egyptiska Sharm el-Sheikh i juni 2003.

- President Bush sade till oss alla: "Jag styrs av ett uppdrag från Gud", säger Shaath, som numera är informationsminister.

Först ska Gud ha sagt: "George, åk och bekämpa de där terroristerna i Afghanistan".

”Gör slut på tyranniet”

När det uppdraget var utfört ska Gud ha sagt: "George, åk och gör slut på tyranniet i Irak".

- Och nu känner jag åter Guds ord komma till mig, "Se till att palestinierna får sin stat och israelerna sin säkerhet, och skapa fred i Mellanöstern".

- Jag har en moralisk och religiös förpliktelse. Så jag kommer att ge er en palestinsk stat, var ett yttrande som Bush fällde i Abbas närvaro.

"Påståendena är absurda"

Vita huset, som har fått ta del av innehållet i serien "Israel and the Arabs: Elusive Peace", avfärdar påståendena om Bush kommentarer som absurda.

I programmet kommer presidenter och premiärministrar till tals om vad som hände bakom stängda dörrar från USA-presidenten Bill Clintons satsning på fredssamtal 1999 fram till Israels Gazauttåg nyligen.

Dokumentären sänds av brittiska BBC Two i tre delar med början på måndag, den 10 oktober.

TT , aftonbladet.se