Hurra för 17 maj!

NYHETER

En pollenallergisk konung möter folket

Foto: Scanpix
Kronprinsessans son Marius gjorde debut i firandet av 17 maj på trappan till kungafamiljens hem. När hans klass passerade följde han med klasskompisarna i barntåget.

Det norska nationaldagsfirandet har nu börjat på allvar. Nu på förmiddagen vandrar tiotusentals barn upp längs Karl Johan för att möta kungaparet. För första gången fick kronprinsessans son Marius delta i firandet.

Kung Harald och drottning Sonja möter som vanligt tusentals norska barn som kommit med blommor i hand för att hälsa på kungaparet.

I år deltar 107 skolor med närmare 40 000 barn i tåget upp för Karl Johan, många klädda i nationaldräkter. Det rekordlånga tåget startade klockan 10, skriver Dagbladet.

Trots att kungaparet närmar sig 70-årsåldern har de inga planer på att trappa av och 17 maj är centralt.

Om kungen skulle se lite blek ut, så kan det skyllas på en irriterande pollenallergi, skriver VG.

I år fick kronprinsessan Mette-Marits son Marius, 9, delta i firandet av 17 maj.

Han stod på trappen till kungafamiljens bostad Skaugum tillsammans med lillasyster prinsessan Ingrid Alexandra. När Marius skolklass passerade slog han följe med dem i barntåget, skriver VG.

Över hela landet har norrmän traditionsenligt samlats kring den hissade flaggan. Oljearbetarna ute på plattformarna är några av dessa.

Norrmän i förskingringen är duktiga på att upprätthålla traditionerna kring nationaldagsfirandet. På Skansen i Stockholm firar man till exempel i dagarna fyra med början i dag.

Carl-Magnus Fagerholm