”Vi är chockade”

NYHETER

Thomas vänner på berget efter beskedet

För ett par dagar sedan var Martin Letzter och Olof Sundström jordens lyckligaste människor.

De hade lyckats med sin dröm, att ta sig upp till toppen av Mount Everest.

I dag är lyckan slagen i spillror av saknaden efter klättringskamraten Tomas Olsson.

Foto: Privat
Martin Letzter och Olof Sundström.

– Ända fram till eftermiddagen den 17 (i går) lokal tid var vi helt säkra på att alla fyra, vi två och Tomas Olsson och Tormod Granheim, hade tagit sig ner i säkerhet, säger Martin Letzter till aftonbladet.se via satellittelefon från baslägret vid Mount Everest.

– Men senare fick vi veta att Tomas fallit, tillägger han.

Tidigare under tisdagen hade Martin och Olof följt Tormod Granheim och Tomas Olsson på väg ner via kikare. Men efterhand mulnade det och de tappade den visuella kontakten.

– Vi fick inget veta förrän i går.

Hur är er situation just nu?

– Vi är själva utom all fara. Jag och Olof väntar just nu på att Tormod och fotografen Fredrik Schenholm ska komma ner från det framskjutna baslägret och sedan är vår plan att vi ska organisera någon slags räddningsförsök tillsammans med en turkisk expedition som också är här.

Hur mår ni?

– Vi är både chockade och mycket ledsna. Det känns tungt just nu. Tomas Olssons chanser att överleva ett så långt fall bedömer jag som mycket små. Det är en fallhöjd från 8 500 meter till cirka 6 000 meter som han kan ha fallit.

Tyvärr, säger Martin, är det inte första gången klättrarkamrater till honom förolyckats.

– Det är farligt och händer olyckor. För egen del känns det just nu som att man får ta sig en allvarlig funderare på vad det egentligen är man håller på med, om det är värt de riskerna som vi tar.

Martin Letzter och han klättrarkamrat Olof Sundström väntas inte hem till Sverige förrän till midsommar.

Robert Triches