Äldre allt rikare – yngre allt fattigare

NYHETER

Generationsklyftan bara ökar

Det är inte särskilt synd om 40-talisterna, i alla fall inte enligt en undersökning gjord av tidningen Tromb.

Den visar att generationen född på 1940-talet klarade 1980- och 90-talets åtstramningar bäst, medan de yngre har halkat efter.

Undersökningen ”Slott eller koja” visar med hjälp av statistk från SCB och rapporter från bland annat Socialstyrelsen, Hyresgästföreningen och Boverket att 40-talistgenerationen tjänat mest på den ekonomiska utvecklingen. Deras inkomster överstiger föregångarnas och deras utgifter är mindre. De yngre generationerna har däremot halkat efter.

Skillnaden i disponibel inkomst mellan ett genomsnittspar födda på 40-talet och ett par födda på 70-talet efter att skatt och bostadskostnader är betalda är 120 000 kronor om året.

– 60-talistgenerationen tog den storsta smällen under åtstramningsåren, men de har börjat komma ikapp, nu är det 70- och 80-talisterna som torskar mest, säger journalisten Pelle Oskarsson som skrivit rapporten.

”Spiken i kistan”

En av de största orsakerna till de stora skillnaderna mellan generationerna är bostadskostnaderna.

– 40-talisterna som oftare är villaägare har gynnats, villapriserna har sjunkit, samtidigt har hyrorna stigit i höjden. Boendekostnaderna blev spiken i kistan, säger Pelle Oskarsson.

Enligt rapporten har de med den sämsta inkomstutvecklingen fått hela sin inkomstökning uppäten av ökade bostadskostnader.

Det har lett till att de yngre generationerna har mindre kvar i plånboken men också att många unga inte har råd att flytta hemifrån.

1990 hade 70 procent av Stockholms unga mellan 25 och 30 eget kontrakt eller ägde bostad. 2001 var det bara 50 procent.

Mer makt

Förutom att 40-talistgenerationen har det bättre ekonomiskt ställt än någon annan generation så har de fortfarande störst makt inom politiken trots att de närmar sig pensionen.

– De har skaffat sig fördelar och höga poster inom myndigheter och i politiken – och självklart får frågor som intresserar dem mest uppmärksamhet, säger Pelle Oskarsson.

Av de 349 riksdagsledamöterna är hälften födda före 1954. 21 stycken är över 65 år, bara 6 är under 30 år.

Karin Abrahamsson ([email protected])