Glöggen kan explodera

NYHETER

V&S återkallar flaskor: "Vi är rädda om våra kunder"

Flaskor med Blossa Lättglögg riskerar att explodera.

Nu återkallar Vin & Sprit ett stort antal flaskor.

Det är sporer av jästsvamp som smugit sig ner i flaskorna under produktionen som är boven i dramat.

– Glöggen ska ju inte jäsa något men under produktionen skedde ett misstag. Det är inte själva glöggen det är fel på, den är fullt drickbar och lika utmärkt god, säger Ulf Sjödin, PR-chef på Vin & Sprit.

Flaskan kan explodera

Orsaken till att företaget nu återkallar flaskor är att det finns en liten risk att flaskan kan explodera under trycket från den jäsande svampen. I måndags fick Vin & Sprit in en rapport från en konsument vars flaska gått i bitar av trycket.

– Vi tror att skruvkorken kommer att ta den värsta smällen, men vi skulle ju inte återkalla flaskorna om vi var säkra på att de inte skulle explodera. Vi är rädda om våra kunder, säger Ulf Sjödin.

Vin & Sprit har sålt cirka 1,5 miljon flaskor Lättglögg men det är inte alla som riskerar att explodera. Företaget vet ungefär när sporerna kom in i drycken och därför uppmanas konsumenter som fortfarande har vit eller röd Blossa Lättglögg hemma att ringa till företaget och läsa upp en tappningskod för personalen. Den som köpt dålig glögg kommer att få sina pengar tillbaka.

– Det är endast den glögg som är köpt i matbutiken under den här säsongen som är aktuell. Den glögg man köper på Systembolaget innehåller för mycket alkohol för att jäsa, säger Sjödin.

Inte farligt att dricka

Vin & Sprit har annonserat i dagspressen och utökat sin konsumentkontakt från en till trettio personer för att kunna hantera alla samtal.

Den som redan druckit upp sin glögg behöver inte vara orolig, det finns ingen risk att den exploderar i magen.

– Glöggen kan smaka lite jäst men det är inte farligare än att äta vanligt bröd, säger han.

Therese Holmberg