Läget kritiskt för Cheneys jaktkamrat

NYHETER

Den skjutne 78-årige texasadvokaten har fått en hjärtattack

1 av 3
Dick Cheney vid en tidigare jakt på vaktel i Gettysburg 2002. Denna gång inträffade inga missöden.

Läget är kritiskt för texasadvokaten Harry Whittington som vådasköts av den amerikanske vicepresidenten Dick Cheney, rapporterar medier i USA.

Whittington vårdas sedan i lördags på sjukhus för hjärtflimmer efter att ett hagel har vandrat in i hans hjärta. Han vårdas nu återigen på intensivvårdavdelning på sjukhuset i Corpus Christi, Texas.

Advokaten vådasköts i huvudet, skinkan och bröstet av vicepresidenten under en fågeljakt i lördags.

Sedan dess har han vårdats och övervakats, just för att tillse att fler hagel i hans kropp inte ska vandra in och skada vitala organ. Just det tycks nu ha hänt.

Hjärtattack

– En del hagel tycks ha flyttat sig och orsakat vad man skulle kunna kalla en mild hjärtattack, säger sjukhusets administrative chef Peter Banko till AP.

Även läkare från Vita husets stab är involverade i vården av den 78-årige advokaten.

Läkarna sade först att han inte skulle besväras av de hagel som fanns i hans kropp, och att han troligen skulle kunna leva vidare som vanligt med dem inbäddade i vävnaden.

På måndagen flyttades han till en vanlig vårdavdelning, men sedan dess har hans tillstånd förvärrats.

Svängde runt och sköt

Olyckan rapporteras ha inträffat efter att den åldrige advokaten gått för att hämta en skjuten fågel. Cheney fick korn på en annan fågel, svängde runt och avlossade ett skott som träffade Whittington i ansiktet och bröstet.

Både Cheney och Whittington saknade vid tillfället tillstånd att jaga fågel i Texas, de hade inte löst alla nödvändiga licenser.

Robert Triches