Korruption

Israelisk polis: Åtala Benjamin Netanyahu för korruption

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Polisen i Israel rekommenderar att premiärminister Benjamin Netanyahu åtalas för korruption, uppger israeliska medier.

Han misstänks ha tagit emot mutor i form av lyxgåvor – och bytt tjänster mot positiv rapportering i en av landets största tidningar.

Netanyahu har varit under utredning i 14 månader och är aktuell i två omfattande polisutredningar, skriver Jerusalem Post.

I det ena fallet misstänks han ha tagit emot gåvor, värda motsvarande hundratusentals kronor, från förmögna affärsmän. Bland annat ska Hollywoodproducenten Arnon Milchan fått hjälp med visum till USA mot champagne och fina cigarrer.

Det andra fallet handlar om att premiärministern haft hemliga samtal med dagstidningen Yediot Aharonots chefredaktör. Han ska ha erbjudit att skada värste konkurrenten Israel Hayom i utbyte mot positiv exponering i tidningen.

Nekar till brott

Nu rapporterar flera israeliska medier att polisen rekommenderar åklagarmyndigheten att väcka åtal mot Benjamin Netanyahu, som varit Israels ledare sedan 2009.

Det är upp till riksåklagaren Avichai Mandelblit att bedöma bevisen och besluta om åtal.

Netanyahu nekar till alla anklagelser.

– Det är inte olagligt att ta emot gåvor från vänner, har han sagt tidigare, enligt Jerusalem Post.

Har kritiserat polisen

Under de senaste dagarna har Netanyahu öppet kritiserat högt uppsatta poliser med ansvar för utredningarna, skriver Haaretz.

Rikspolischefen Roni Alsheikh har anklagat Netanyahu för att ha anlitat privatdetektiver i syfte att smutskasta de poliser som arbetare med fallen.

I ett svar på Facebook säger Netanyahu att påståendena är ”chockerande” och att de ”kastar en skugga” över utredningarna, på ett sätt som gör att polisens opartiskhet kan ifrågasättas.

Benjamin Netanyahu väntas under tisdagen kommentera saken vid en presskonferens.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Korruption

Benjamin Netanyahu