Dödligt fågelvirus i Turkiet

Publicerad:
Uppdaterad:

"Högst troligt" att det finns även i Rumänien

Den dödliga formen av fågelinfluensan finns nu i Turkiet.
Den dödliga formen av fågelinfluensan finns nu i Turkiet.

Det fågelvirus som påträffats i Turkiet är av den dödliga sorten H5N1 som kan drabba människor, uppger EU-kommissionen.

Och det är "högst troligt" att även det virus som påträffats i Rumänien är ett H5N1-virus, uppger Världsorganisationen för djurens hälsa.

Det är samma virus som har dödat dussintals människor i Asien.

– Vi har fått bekräftelse på att viruset som hittats i Turkiet är ett H5N1-virus, sade EU-kommissionären Markos Kyprianou till AP.

– Det finns ett direkt släktskap mellan det viruset och virus som har hittats i Ryssland, Mongoliet och Kina.

På torsdagseftermiddagen uppgav Världsorganisationen för djurens hälsa att det är "högst troligt" att även det virus som påträffats i Rumänien är det dödliga H5N1-viruset.

Man har tidigare kunnat konstatera att viruset tillhör gruppen H5. Men tester pågår fortfarande och de slutliga resultaten väntas komma snart, skriver AP.

Vaccinationer

EU rekommenderar nu generella influensavaccinationer för alla invånare i länder där smittan finns.

Kyprianou säger att man överväger att vidta förebyggande åtgärder och varna människor från att besöka gårdar och undvika kontakt med levande fåglar i länder där viruset finns.

H5N1-viruset smittar inte lätt till människor, men 117 människor, mestadels människor som arbetat med levande fåglar, har smittats och över 60 har dött.

Forskare arbetar intensivt med att kartlägga spridningen av viruset därför att det kan mutera till ett virus som är än mer smittsamt för människor. Man befarar att ett sådant virus skulle kunna döda miljontals människor över hela jorden.

”Inte bekräftat”

Turkiska myndighetspersoner sade tidigare på torsdagen att man nästan hade slutfört nödslakten av alla fåglar i en smittad by i Kiziksa. Virusutbrottet i byn rapporterades senare under torsdagen vara isolerat.

Inga människor rapporteras ha smittats i Turkiet, men hälsoministeriet har beordrat fram större mängder av anti-influensaviruset Tamiflu.

– Vi har ännu inte fått bekräftat att det är H5N1, säger mikrobiolog Maria Brytting på Smittskyddsinstitutet till TT.

Brytting påpekar att man inte vet om fåglarna i Turkiet och Rumänien insjuknat i ett europeiskt utbrott av H5 eller om det är den asiatiska varianten som nått Europa via Ryssland. Hon understryker dock att viruset inte muterat, det vill säga att det inte förändrat sig så att det kan smitta från människa till människa.

– Det har gått oerhört mycket politik i det här, säger hon om EU-kommissionens uppmaning att lagra medicin.

Tidigare artiklar:

Fakta: Fågelinfluensa

Robert Triches, TT

Publicerad: