Här har Arnold ersatt Saddam

NYHETER

Guvernör i Kalifornien - och hjälte i Bagdad

1 av 4 | Foto: TILL SCHWARZENEGGERS ÄRA Ala a Hilael, 24, irakisk mästare i 70-kilosklassen och vinnare av The Arnold Classic Birthday Championship, visar upp sina muskler vid en deltävling i Al Koshafastadion. I det stora hela har livet för kroppsbyggarna blivit bättre sedan Saddams fall. Men våldet har ökat i Bagdad och Ala as bäste vän, den tidigare irakiske mästaren Hussein Juma, sköts ihjäl förra året.

BAGDAD. Samma dag som Bagdad föll plockade Sabah Talib, 45, ned porträttet på Saddam Hussein som hängde på kontoret och lade det i sin skrivbordslåda.

Sedan började han sätta upp de bilder på sin hjälte Arnold Schwarzenegger som han samlat och förvarat under sängen i trettio års tid.

"Bilbomb i Bagdad. 18 döda." Du känner igen nyhetstelegrammen. Lyssnar du fortfarande? Kriget i Irak har blivit en intetsägande del av våra vardagsnyheter.

På lördag står Irak inför ett avgörande. Folket ska rösta ja eller nej till en ny grundlag.

Men det finns enklare sätt att förstå världspolitikens brännpunkt just nu. Aftonbladets utsände

Martin Adler berättar andra historier från det nya Irak.

Den första handlar om gymägaren Sabah Talib - den felande länken mellan Saddams barnbarn och Arnold Schwarzenegger.

I dag är Sabahs gym tapetserat med bilder på Mr Arnold, som den tidigare världsmästaren i kroppsbyggande fått heta i Bagdad.

Arnold stirrar ned från en bild ovanför entrén. Arnold tittar fram vid sidan av benpressmaskinen. Han finns på väggen intill bänkpressapparaten.

Arnold stirrar kort sagt ned från varje vägg, hörn och skrymsle på The Arnold Classic Gym.

- Jag älskar Mr Arnold, berättar Sabah Talib när jag kliver in i hans lokaler en kokhet Bagdadeftermiddag.

Det är halvdunkelt och svårt att ta sig fram bland skivstänger och vikter som ligger utslängda lite varstans på gummimattan. Antika takfläktar vispar runt den tjocka, svettiga luften. Men värmen tycks inte besvära det trettiotal kroppsbyggare som stånkar och stönar bland vikter och träningsapparater.

Alla var välkomna

Det hela började en dag för 32 år sedan, när Sabah Talib, då en tanig 13-åring, råkade hitta en tidning med en serie bilder på en inoljad och osannolikt muskulös man från Österrike.

Mannen hade ett par minimala svarta kalsonger på sig, hans namn var outtalbart och han hade nyligen vunnit något som hette "Mr Olympia".

- Det var första gången jag såg Mr Arnold, säger Sabah med stolthet i rösten.

Sabah Talib blev helt såld och började själv träna med vikter. Hans muskler växte och det gjorde även hans framgångar som kroppsbyggare.

På 80-talet knep han en serie mästerskapstitlar, bland annat "Mr Irak", "Mr Arab" och "Mr Asia".

År 2000 öppnade han sitt gym.I ett land där den egna regeringen bedrev klappjakt på oliktänkande och försökte utrota vissa befolkningsgrupper var Sabahs gym öppet för alla. Här kvittade det om man var shia, sunni eller kurd. Alla var välkomna. Genom åren passerade både stora och små revy på Sabahs gym. Här tränade fattiga och rika, unga och gamla, förtryckare bredvid förtryckta. Viljan att få större muskler tycktes förena dem alla.

Tränade Saddams sonson

Mustafa Hussein, Saddams sonson, tränade här. Sabah var hans personliga tränare och minns Mustafa som en småfet men artig grabb.

- Han var inte speciellt duktig som kroppsbyggare men han var en talangfull skytt, berättar Sabah.

Något han skulle visa den dag han satt på kontoret och sköt råttorna ute i träningslokalen genom dörröppningen.

- Han skulle ha kunnat pricka en spik på långt håll, säger Sabah. Så duktig var han!

Några månader senare blev Mustafa själv ihjälskjuten av amerikanska specialstyrkor i Mosul tillsammans med pappa Qusay och farbror Uday. Mustafa Hussein var 14 år gammal och dog med vapnet i sina händer.

Nu är den gamla regimen borta och Sabah Talib och de flesta andra på The Arnold Classic är för det mesta glada för det.

Mutor gav medalj

Invasionen har ju gjort det möjligt för Sabah att öppet hylla sin hjälte och döpa om sin yngste son till Arnold Junior.

Förut kunde det hända att Sabah Talib blev kallad till förhör hos säkerhetstjänsten bara för att han skickat efter proteinpulver från en postorderfirma som drevs av den amerikanske kroppsbyggaren med det misstänkt judiska namnet Joe Weider.

Nu kan man köpa proteinpulvret från vilken amerikansk soldat som helst.

Att Sabah Talibs idol - tidernas kanske främsta bodybuilder - nu är guvernör i den rikaste delstaten i det land som ockuperar Irak har Sabah heller inga problem med.

För honom är Schwarzenegger "kroppsbyggaren Arnie", den "österrikiska eken" eller kanske "Konan Barbaren" - och ingen annan.

Förr i tiden när Iraks kroppsbyggare skulle tävla om den bästa kroppen i landet var det alltid "fel kropp" som vann.

- Det hade inget att göra med hur snygga dina muskler var, säger Hashem Mohsen, 36, tungviktare på 96 kilo från den turkmeniska minoriteten och som tränat på The Arnold Classic i flera år.

- Som turkmen fick jag aldrig bättre än en femteplats, berättar han nu och torkar svetten från pannan.

- Allt var uppgjort i förväg. De som betalade mutor till domarna eller var nära regimen kammade alltid hem guld och silver. Ingen tordes säga något. Men nu vinner jag hela tiden!

Hyllning till hjälten

Nyligen organiserade Sabah Talib de kanske största kroppsbyggarmästerskapen i Irak sedan invasionen. På den gamla dåliga tiden var man tvungen att ordna tävlingarna på Saddam Husseins födelsedag.

Men det var då.

Nu kan Sabah Talib välja precis vilken dag som helst och han valde att hålla tävlingen på Arnold Schwarzeneggers födelsedag i stället. Det skulle bli en hyllning till hjälten och tävlingen fick heta "The Arnold Classic Birthday Championship".

Det blev en något bisarr tillställning. Ett sextiotal kroppsbyggare från hela landet tog sig till Bagdad på livsfarliga landsvägar för att tävla om de största och vackraste musklerna i åtta olika viktklasser. En totalvinnare tog hem en fyrtio centimeter hög, guldfärgad plastpokal med stämpeln "Made in China".

”Bilbomb i Bagdad. 18 döda.” Du känner igen nyhetstelegrammen. Lyssnar du fortfarande? Kriget i Irak har blivit en intetsägande del av våra vardagsnyheter. På lördag står Irak inför ett avgörande. Folket ska rösta ja eller nej till en ny grundlag. Men det finns enklare sätt att förstå världspolitikens bränn­punkt just nu. Aftonbladets utsände Martin Adler berättar andra historier från det nya Irak. Den första handlar om gym­ägaren Sabah Talib – den felande länken mellan Saddams barnbarn och Arnold Schwarzenegger.

Martin Adler