Led av granatchock – avrättades för feghet

Publicerad:
Uppdaterad:

Dotter till brittisk soldat kräver upprättelse efter 89 år

Brittiske soldaten Harry Farr avrättades 1916 för ”feghet”.

89 år efter avrättningen driver hans dotter fallet i domstol.

– Han är oskyldig. Han var inte feg han led av granat-chock, säger dottern.

Harry Farr var 26 år då han avrättades nära Somme i Frankrike. Han tjänstgjorde med andra bataljonen vid regementet i West Yorkshire och i flera månader hade han lidit av post-traumatisk stress. Till skillnad från 420 000 andra soldater hade Farr överlevt slaget vid Somme. Han hade också slagits vid Neuve Chapelle, där 17 000 av hans kamrater dog. 1916 visste man inte lika mycket om sjukdomen som man gör idag, och när Farr vägrade åka tillbaka till fronten blev han ställd inför krigsrätt.

Avrättades i gryningen

Farr vädjade till sin fanjunkare om hjälp och svaret finns sparat i krigsrättens protokoll:

– Om du inte går tillbaka till den jävla fronten ska jag skjuta bort din jävla hjärna.

Farr svarade att han inte kunde fortsätta.

Krigsrätten tog 20 minuter och han avrättades i gryningen den 18 oktober 1916. Den ”fege” soldaten vägrade att bära ögonbindel.

Enligt Harry Farrs dotter Gertrude Harris, 92, hade han blivit behandlad för post-traumatisk stress och varit fem månader på sjukhus. När han blev skickad tillbaka till fronten klarade han inte av pressen, uppger The Mirror.

– Han blev behandlad för vad som kallades granat-chock, men krigsrätten tog inte bevisen om hans ohälsa och hans tidigare goda betyg i beaktande, säger hon.

Gertrude Harris berättar att pappans död länge var en stor skam.

– Det var ett stort tabu. Länge var hans namn borta från familjen. Ingen pratade om honom.

Familjen är övertygade om att Harry Farr är oskyldig och kräver en ursäkt. Tidigare har de krävt att det brittiska försvaret ska stå för att de avrättat en oskyldig men försvarsminister Geoff Hoon ville inte be om ursäkt på något sätt. Då gick familjen till domstol.

Den ende som inte kom tillbaka

Försvarsdepartementet ska nu överväga om de ska inkomma med nya inlägg i fallet. Om familjen vinner målet kan det också bli tal om upprättelse för 307 andra familjer vars anhörige soldat blev avrättad av sina egna, uppger The Mirror.

Gertrude Harris kommer inte att ge sig i fråga att rentvå sin fars namn.

– Han var en av sex bröder som gick ut i kriget och den ende som inte kom tillbaka. Jag kommer inte att ge mig förrän vi fått en officiell ursäkt.

Therese Holmberg

Publicerad: