”Jag ville inte döda någon”

NYHETER

Massiv mediebevakning på rättegångens första dag

Foto: Här i säkerhetssalen ska rättegången mot Niklas Lindgren hållas.

Efter våldtäkten stal Niklas Lindgren sitt första offers handväska - dagen därpå försökte han ta ut pengar på hennes kreditkort.

Den då 26-åriga kvinnan våldtogs och misshandlades för sju år sedan.

I dag ska hon möta Hagamannen på nytt.

Aftonbladet.se är på plats i Umeå - rapporterar direkt.

Klockan 10 i dag inleds rättegången mot Niklas Lindgren under massiv mediebevakning. Förhandlingarna hålls i polishusets säkerhetssal.

Chefsåklagare Annika Öster har valt att åtala Lindgren för fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök.

Dessutom står han åtalad för mordförsök i två fall. Men Niklas Lindgren och hans försvarare, advokat Leif Silbersky, kommer att försöka bevisa att det aldrig varit Lindgrens avsikt att döda någon av kvinnorna. Att han misshandlat kvinnorna berodde enligt Lindgren på att han ville få tyst på dem så att våldtäkterna inte skulle uppmärksammas.

Första offret

I eftermiddag ska den misstänkte Hagamannens första offer berätta om natten för sju år sedan då hon våldtogs.

Den då 26-åriga kvinnan hade varit på krogen ”Blå kök och bar” i Umeå tillsammans med två väninnor. Det var i maj 1999. En av kvinnans väninnor har berättat för polisen att de under kvällen pratade med gamla bekanta och klasskamrater.

Vid 01.30-tiden bestämde sig två av kvinnorna för att promenera hem. På vägen köpte de varsin påse pommes frites i en grillkiosk.

Vid Korsgatan i stadsdelen Haga skildes väninnorna åt. Den 26-åriga kvinnan fortsatte in på Regementsgatan, när hon plötsligt hörde att någon gick bakom henne. Hon gick en bit till, och vände sig sedan om för att se vem förföljaren var.

”Försvinn!”

I samma ögonblick kvinnan vände sig om slog Niklas Lindgren till. Enligt vad kvinnan berättat i förhör tog han tag i hennes axlar utan ett ord. Kvinnan lyckades slita sig loss. Hon skrek på hjälp, men våldtäktsmannen hann ikapp henne och drog omkull henne på gräsmattan. Han höll för hennes mun med ena handen - med den andra tog han tag runt hennes hals så hårt att hon nästan tappade luften.

Därefter våldtogs kvinnan på gräsmattan. När hon efteråt tänkte ta sin väska med sig hem, skrek våldtäktsmannen att hon skulle försvinna. Hon lämnade då platsen utan sin väska.

Väl hemma ringde hon en manlig vän, som åkte hem till henne och också var den som larmade polisen.

Niklas Lindgren har erkänt att han våldtagit kvinnan. I förhör med polisen har han berättat att han var berusad, och att han upptäckte kvinnan när han var på väg hem till sin brors lägenhet.

Somnade på soffan

På frågan varför han överföll kvinnan har Hagamannen inget svar. Han säger att han förmodligen velat ha sex med henne - men tillägger också att detta är ”ren spekulation” från hans sida.

Efter våldtäkten fortsatte Niklas Lindgren hem till sin bror, där han somnade på broderns soffa.

Dagen efter våldtäkten försökte Niklas Lindgren ta ut pengar från den 26-åriga kvinnans konto. Han "slog en kod på vinst och förlust”, men då han inte lyckades slängde han bort kvinnans kreditkort och körkort.

Rättegången - dag för dag

Här är den preliminära planen för rättegången mot den misstänkte Hagamannen.

Tidigare:

Mia Carron