Vi är portade från Dramaten

NYHETER

Niorna från Sollentuna var för många för att få komma in

Högstadieklasserna i Häggvik får inte gå på Dramaten samtidigt.

Teatern vill inte ha mer än 60 ungdomar på varje föreställning.

-Vi blev bortstötta, nertryckta, säger Hannes Furumo, 15.

Tillsammans skulle de 50 eleverna från Häggviksskolan i Sollentuna, gå och se "Sultanens hemlighet" på Dramatens Lilla scen. Salong har 340 sittplatser.

Tema på svenskan

De två klasserna [email protected] och [email protected] med it-inriktning har under en tid haft "Tusen och en natt" som tema i svenskundervisningen.

Därför tyckte läraren Åsa Andersson att det skulle vara bra om de kunde gå och se föreställningen på Dramaten.

"Riktigt förbannad"

-Jag blev riktigt förbannad när man på biljettkontoret talade om för mig att det inte fanns gruppbiljetter för ungdomar kvar under hela vårsäsongen.

-Och detta därför att Dramaten "inte uppskattar" att ta emot fler än 60 ungdomar per föreställning, säger Åsa Andersson.

I gårdagens Aftonbladet skrev de båda klasserna i en insändare:

"Vi kan inte låta bli att undra huruvida det finns begränsat antal platser även för andra grupper. Dementa pensionärer? Mammor med småbarn? Handikappade? Advokater och finansmän?"

Mycket kluvna

-Är det för att vi bor i en förort? Tror de att vi skulle förstöra den fina teatern om vi kom dit? säger Hannes Furumo.

För de flesta av ungdomarna skulle det ha varit det första besöket på en riktig kvällsföreställning på en riktig teater. Nu känner de sig mycket kluvna.

Oerhört olyckligt

På Dramaten har insändaren väckt uppståndelse.

-Det är oerhört olyckligt om någon här på Dramaten sagt att vi "inte uppskattar" mer än 60 ungdomar per föreställning. Så är det inte. I den mån vi har biljetter så är alla välkomna, säger Charlotte Wiström, tillförordnad presschef på Dramaten.

Hon har varit i kontakt med läraren Åsa Andersson och vill på något sätt försöka lösa situationen.

-Det är ett stort tryck på biljetter på "Sultanens hemlighet". Vi brukar ibland ge extraföreställningar för skolor och andra grupper. Förra året sågs våra föreställningar av mer än 60000 ungdomar, säger Charlotte Wiström.

Per-Iwar Sohlström