– De kommer inte dömas för mord

NYHETER

Expert: Mamman och styvpappan kan klara sig med sex månaders fängelse – om de fälls

Barnläkarens vittnesmål att Bobby kan ha dött av ett epilepsianfall innebär med stor sannolikhet att mamman och styvpappan inte kommer att dömas för mord.

Det konstaterar Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet.

– Om tingsrätten tror på läkarens vittnesmål innebär det med stor sannolikhet att åtalspunkterna istället blir grov misshandel och grovt vållande till annans död, säger Christian Diesen till aftonbladet.se.

– Det blir i alla fall svårt att visa att pojken dött uteslutande av deras agerande, att de så att säga aktivt tagit livet av honom.

Stor skillnad

Skillnaden på straffen för mord jämfört med för grov misshandel är stor. För mord kan man dömas till livstids fängelse. För grov misshandel är straffsatsen fängelse mellan ett och tio år. Straffsatsen för grovt vållande till annans död är fängelse mellan sex månader och sex år.

– Det är en stor skillnad och det är försvårande för åklagaren att bevisa uppsåt när det framkommit sådana här uppgifter. Det följer nu ett intressant skede i rättegången där åklagaren antingen redan nu kommer att justera åtalet till att omfatta grov misshandel och grovt vållande till annans död, eller avstå och vänta till hovrättsförhandlingen, säger Christian Diesen.

Robert Triches