Fp-bloggar påstås ligga bakom rykten

NYHETER

Marita Ulvskog: ”Det är förtal”

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog kräver att folkpartiledaren Lars Leijonborg markerar att förtalskampanjer är en arbetsmetod som han tar avstånd ifrån.

– Annars säger han ja till fortsatt smutskastning, säger hon till aftonbladet.se.

Bakgrunden är uppgiften att det är två folkpartister som tagit initativ till ryktesspridningen om Lars Danielsson och depertementsrådet Helen Eduards. De två politikerna – en landstingspolitiker i Stockholm och en riksdagskandidat – sägs ha skrivit om ryktena på internet.

– Om det är sant att hela den här historien uppstått genom att två folkpartipolitiker har planterat de här ryktena på sina bloggar och att sedan den ene valt att JO-anmäla Lars Danielsson på grund av det rykte hon själv skapat så är det otroligt allvarligt, säger Ulvskog.

”Allvarligt”

– Det handlar om allvarlig ryktesspridning och förtal av två politiker mot två tjänstemän. De har fått löpa gatlopp nakna och varit satta under hård press. Deras liv är kvaddade, säger hon.

När en anställd vid socialdemokraternas partikansli avslöjades som initativtagare till en hätsk förtalskampanj mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt var Lejonborg mycket kritisk.

– Då stod han i första ledet och kastade sten och den historien fick mycket långtgående konsekvenser både för socialdemokraterna som parti och för den enskilde personen. Jag hoppas att Lars Leijonborg vågar ta sitt ansvar för den här folkpartiskandalen som nu avslöjats, säger Marita Ulvskog.

– Bland annat måste han givetvis be om ursäkt till de två personer som drabbats.

Policybrott

Lars Leijonborg är inte intresserad av Ulvskogs uppmaning att ta itu med de två bloggande folkpartisterna:

– Jag känner dem inte. Vi har 20000 medlemmar, ungdomsförbundet har några tusen till, jag kan inte följa allt som de säger och skriver, säger Leijonborg till TT.

Istället hänvisar han till riksdagsledamoten Martin Andreasson som är arbetsutskottets ordförande för folkpartiet i Stockholms län.

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson säger till TT att ryktesspridning på internet är ett brott mot folkpartiets policy.

– Man ska inte delta i någon ryktesspridning på det sätt som tycks ske om Danielsson, säger han.

Han tänker skriva ett brev till Ulvskog, och däri bland annat uppmana henne att själv genomföra en granskning.

– Ulvskogs frågor faller tillbaka på att hon måste granska de socialdemokrater som också deltar i ryktesspridningen om Danielsson på nätet, säger han.

De uppgifterna kastar dock Marita Ulvskog tillbaka.

– Rykten har spridits över nätet, bland annat på Muf-ordförandens (Johan Forsell) blogg. Men det som är intressant är vem som har tagit initativ till ryktesspridningen och det är tydligen två tunga folkpartister. Det är en skandal.

Läs mer

Robert Triches, TT