"Döda och skadade låg bredvid varandra"

NYHETER

Skandalen kring Nordost-tragedin växer

1 av 3 | Foto: AP
Sörjande hedrar offren för gisslandramat. Många av de döda var barn.

68 människor dog i onödan.

Fem av dem var barn.

Kritiken mot räddningsinsatsen efter gisslandramat på en teater i Moskva hösten 2002 är benhård.

– Skadade och döda placerades bredvid varandra, berättar en sjukvårdare.

I dag fortsätter aftonbladet.se att publicera innehållit i den nyutkomna rapport som går till botten med händelserna på Dubrovkateatern för 3,5 år sedan.

Dasja O blev 11 år, Dasja F, Kristina och Arsenij 13. Nina blev 14.

De hade gått med sina föräldrar för att se musikalen "Nordost" på Dubrovkateatern i Moskva den 23 september 2002.

Kort efter att föreställningen börjat intogs teatern av tjetjenska terrorister som hotade att döda gisslan om inte de ryska trupperna lämnade Tjetjenien.

Tre dagar senare, den 26 september, beslutade myndigheterna att teatern skulle stormas. En giftig gas släpptes in. Dasja, Kristina, Arsenij, Nina och över 120 andra teaterbesökare dog.

Hade de fått rätt medicinsk hjälp i samband med stormningen, eller medicinsk hjälp överhuvudtaget, hade de kanske levt idag.

Vanliga bussar

Förra veckan kom den rapport om räddningsinsatsen som myndigheterna själva borde ha skrivit – men inte gjorde. Istället är det föräldrar som förlorade sina barn i gisslandramat som sammanställt rapporten.

En av dem som vittnar om kaoset på morgonen den 26 september är sjukvårdsarbetaren O. Beljakova. Många av de skadade fördes inte i ambulanser – utan i vanliga bussar – till sjukhusen i Moskva:

”Inne i bussen fanns inga läkemedel eller medicinsk utrustning. På väg till sjukhuset stannade bussen vid trafikljusen, på väg in till sjukhusområdet stoppades vi till en början av vakterna. Inne i bussen fanns 22 skadade, en av dem dog på väg till sjukhuset. De skadade hade placerats huller om buller: några satt i sätena, några låg på golvet. Att man tog in de skadade för vård på bussar där det saknades tillräckligt med medicinsk personal liksom läkemedel och medicinsk utrustning, spelade en negativ roll.”

En annan sjukvårdsarbetare, A. Nedosejkina, vittnar om hur skadade placerades bredvid de döda kropparna i bussarna. Enligt henne fick vårdpersonalen ingen information om vad för slags gas som släppts in i teatern. Enligt rapporten fick 68 av de som dog aldrig någon medicinsk hjälp alls. Fem av dem var barn.

Medborgarkommission

Efter tragedin på teatern i Moskva tillsattes en medborgarkommission under ledning av det liberala partiet SPS.

Kommissionen kom fram till att många dog i onödan på grund av det dåligt genomförda räddningsarbetet efter stormningen. Kommissionens ledare krävde att en förundersökning mot de ansvariga skulle inledas. Åklagarmyndigheten avslog begäran.

Nu, 3,5 år senare, vädjar de som överlevde gisslandramat till världssamfundet att en internationell kommission ska utreda tragedin på teatern i Moskva. De vädjar för barnens skull, för Dasja O, Dasja F, Kristina, Arsenij och Nina.

Kritiken mot räddningsinsatsen

Läs också:

Tidigare artiklar:

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland