Tusentals döda i jordbävning

NYHETER

Byggnader rasade samman i Indonesien

1 av 3 | Foto: Skalvet medförde stora materiella skador, förutom de många döda och skadade människorna.

En jordbävning skakade den indonesiska ön Java tidigt på lördagen. Skalvet uppmätte 6,2 på Richterskalan och indonesiska myndigheter uppger nu att över 3500 människor har dödats.

– Jag vaknade av ett brak, berättar norska Irene, 25.

Sexton timmar efter jordbävningen på Java säger indonesiska regeringsföreträdare att över 3500 människor omkommit i lördagens jordbävning. Dödssiffran fortsätter att stiga.

Flera tusen har skadats och förts till de lokala sjukhusen och enligt Internationella Röda Korset är omkring 200 000 människor hemlösa-

Räddningsarbetet pågår men försvåras av att vägar och broar rasat samman.

Indonesiens armé har kallats in och presidenten är på väg till katastofområdet. Det kommer att dröja innan innan det finns en samlad bild av katastrofens omfattning.

Ingen tsunami

Skalvet hade sitt centrum i havet utanför den Indonesiska huvudön Java. Någon tsunami uppstod inte. Storstaden Yogyakarta i den tättbefolkade centrala delen av Java blev hårdast drabbad. Hundratals byggnader har rasat samman i skalvet, bland annat uppger CNN att flygplatsen fått omfattande skador.

Telefon- och elnät har också drabbats.

Förutom Yogyakarta har minst två näraliggande städer drabbats.

Kaos

Sjukhusen i området talar om en kaotisk situation när döda och skadade strömmar in. Vittnen rappporterar till Reuters att personalen haft svårt att kunna arbeta eftersom efterskalv tvingat dem att ständigt lämna sjukhusbyggnaderna.

Skalvet kommer samtidigt som aktiviteten i den näraliggande vulkanen Merapi ökat. Enligt en vulkanexpert i Yogyakarta har vulkananen inte orsakat jordbävningen, skriver TT-Reuters. Men jordbävningen ledde till ökad aktivitet från Merapi, som under flera veckor spytt ut gas- och askmoln.

Inga svenskar

Christian Carlsson på UD:s presstjänst säger att inga svenskar uppges ha befunnit sig i området.

- Vår ambassad har varit i gång sedan skalvet, och haft kontakt med den person som enligt deras listor kunnat varit i området. De har haft kontakt med personen som är oskadd. Inga anhöriga har heller ringt UD, så allt tyder på att inga svenskar befunnit sig i området eller skadats, säger han till aftonbladet.se

De norska systrarna Irene och Kristin Skavalden befann sig 45 minuters bilfärd från skalvets epicentrum.

– Jag vaknade av ett brak. Väggar och tak skakade och jag sprang ut på gatan, sa Irene Skavalden till NRK, enligt VG.

Flickorna berättar att folk är mycket rädda och att det är krossat glas överallt.

- Det var en dramatisk upplevelse, sa Skavalden.

Carl-Magnus Fagerholm, Anna Lindström, Lotta Holmström