– Fotbollslandslagets svar om slavhandeln var pinsamma

NYHETER

Lars Ohly chattade om fotbollsbojkott, debattsmitare och George Bush

Foto: fredrik hofgaard
pinsamt Lars Ohly tycker att det svenska fotbollslandslaget skötte intervjuerna som handlade om prostitution och slavhandel dåligt.

   Lars Ohly säger: Hej, nu är jag på plats!

AnnaMia säger: Hej Lars..vem tycker du ska bli nästa statsminister? mvh AnnaMia

   Lars Ohly säger: Jag är den bästa kandidaten.

Alex säger: Vad tycker du om alla vänsterpartiets skandaler på sista tiden? Lilly Näslund och hennes uttalande i TV som exempel. Är det för mycket begärt att kräva en förklaring till vad hon gjorde?

   Lars Ohly säger: Lilly Näslund är inte medlem i v. Om hon är skyldig visar sig när åtal eventuellt väckts och dom fallit.

MartinW säger: Är du kommunist eller socialist?

   Lars Ohly säger: Socialist och feminist.

David säger: Varför kallar du dig inte kommunist längre?

   Lars Ohly säger: Allt för många förknippar begreppet enbart med förtryck och diktatur. Det är bättre att diskutera vad jag vill och vilka visioner jag har än att förklara vad jag inte står för.

Bumblebee säger: Motivera varför just du är den bästa kandidaten som Statsminister.

   Lars Ohly säger: Vänsterpartiet har den bästa politiken. En tydlig rättvis fördelningspolitik, generell välfärd, en feministisk politik som bryter kvinnors underordning, en radikal miljöpolitik och en självständig utrikespolitik.

ateist säger: jag undrar om då är för svenska kyrkan??

   Lars Ohly säger: Jag är inte medlem och tycker att det är bra att kyrkan skilts från staten. Religionsfriheten är viktig, men den måste både innebära rätten att utöva sin tro och rätten att vara ateist.

Marie säger: Jag gillar egentligen vänsterpartiet, men tycker det är synd att ni stjälper er själva genom orealistiska mål som 200 000 nya jobb inom den offentliga sektorn. Exakt HUR ska dessa jobb skapas?

   Lars Ohly säger: Ingen tyckte det var orealistiskt när 150 000 jobb försvann i välfärden på 90-talet. Nu är det dags att omvandla arbetslöshet till riktiga jobb som ökar kvaliteten i välfärden. Det kommer också att sätta fart på privat företagande.

vera säger: Vad tycker du om att Sverige hela tiden flörtar med USA? Vad är din åsikt om Israel-Palestina frågan?

   Lars Ohly säger: Jag tycker regering är alldeles för flat mot George Bush och USA:s krigspolitik. Vi har också alltmer svikit palestiniernas kamp för rättvisa genom att tala tyst om Israels ockupation. Det här vill vi förändra!

marianne säger: Hej Lars! kan du tala om för mig varför alla partiledare smutskastar varandra istället för att tala om sin politiska ståndpunkt?

   Lars Ohly säger: Jag vägrar att smutskasta någon politisk motståndare. Jag hoppas andra gör samma sak.

Tobias säger: Stämmer det att du kräver att vänsterpartiet ska ha ministrar i regeringen efter en eventuell valseger??

   Lars Ohly säger: Om det finns förutsättningar för en vänsterpolitik bör vänsterpartiet ingå i en regering. Men det viktiga är inte ministerposterna utan politiken.

Niclas säger: Hejsan Lars! Vad tycker du om moderaternas förslag att sänka skatterna på inkomsten? Kan ni och socialdemokraterna komma med ett liknande förslag om ni vinner valet i höst?

   Lars Ohly säger: Nej, vi vill höja kvinnors löner, anställa fler i välfärden och genomföra reformer (till exempel en tandvårdsreform) i stället för att sänka skatter. Dessutom går huvuddelen av moderaternas skattesänkningar till de rikaste.

Marta säger: Hej Lars, hur ser du på moskébygge egentligen och tycker du man skall få ha burka i skolan?

   Lars Ohly säger: Inte burkha i skolan, men väl slöja. Att alla religioner ska ha rätten till sina egna rum och byggnader är jätteviktigt.

trixie säger: Hej Lars! När ska partiet hårdare driva frågan om 6 timmars arbetsdag?

   Lars Ohly säger: Nu!

Fundersam säger: Hejsan, undrar bara varför det är så pass skamligt/farligt att kalla sig kommunist (eftersom du blivit tvungen att avsäga dig den åsikten/ståndpunkten) För det finns väl ingen som tror du är av samma kaliber som Stalin ? ( för alla andra parti"vänner"/ledare får kalla sig vad de vill utan att ha nåon koppling till sitt politiska ursprung/identitet... T.

   Lars Ohly säger: Det kan tyckas orättvist att inte alla begrepp behandlas på samma sätt. Men det viktiga är vad jag vill och vad vänsterpartiet står för, inte begreppen.

K86 säger: Hej Lars! Vad anser du om skoluniform? p.s min kollega var kär i dej när hon bodde i åkersberga(!) Ha en bra dag!

   Lars Ohly säger: Jag är emot skoluniformer. Jag var säkert kär i din kollega också.

Anonym säger: Ska hotellstädare och hjärnkiruger ha lika lön???

   Lars Ohly säger: Nej, men löneskillnaderna i samhället måste minska och rättvisan öka.

thecharmed säger: Hur ställer du dig till föräldraförsäkringen? Ska det lagstiftas om lika delar till båda föräldrarna? Om Ja, varför får vi inte välja själva?

   Lars Ohly säger: Ja, ingen ska kunna välja bort föräldraskapet. Föräldraledigheten ska vara en individuell rättighet som alla får tillgång till när de blir föräldrar. Det är också det bästa sättet att bryta med traditionen att kvinnor ska ta hand om barn medan män arbetar.

adam säger: Varför ska man rösta på er och inte socialdemokraterna? Ni står väl för ungefär samma saker?

   Lars Ohly säger: Långt ifrån. S har avreglerat, sålt ut och privatiserat. S har en dålig miljöpolitik. S har en usel flyktingpolitik. S välkomnar allt som kommer från EU och s står för en underdånig utrikespolitik. Det finns fler exempel.

Patrik säger: Om du får välja, Lenin eller Bush?

   Lars Ohly säger: Ibland är det rätt att rösta blankt.

Hej säger: Vad tycker du om att bojkotta fotbolls VM?

   Lars Ohly säger: Jag tror det är fel sätt att bekämpa prostitutionen och sexslavhandeln. Men jag tycker att landslagets tama svar på frågor om slavhandeln var pinsamma. Fotbollförbundet borde manifestera mot utnyttjandet av kvinnor i samband med vm.

Hej Ohly, hur länge tror du att USA kommer att kunna behålla sin hegemoniska position i världen och varför vågar inga svenska politiker kritisera de avskyvärda förhållanden på Guantanamo Bay? säger:

   Lars Ohly säger: Bara starka folkliga protester mot USA:s krigspolitik kan stoppa Bush och Vita Huset. Jag kräver att Guantanamo stängs, tyvärr är regeringen flat även där.

klou säger: Hej, vi har ett lågt valdeltagande i vårt land. Var tycker du att gränsen går då man inte längre kan kalla det för demokrati/folkrepresentation?

   Lars Ohly säger: Vi har ett högt valdeltagande jämfört med nästan alla andra länder (som inte har röstplikt). Men vi bör göra allt för att det ökar. När bara 50 % röstar, som i USA, kan man starkt ifrågasätta den demokratiska legitimiteten.

nisse säger: varför tycker du det är så dåligt med privatisering?

   Lars Ohly säger: Några få blir rika medan vi andra blir fattigare av att gemensam egendom säljs ut. Demokratin minskar och plånboken styr mer än rättvisan. Dessutom har privatiserade verksamheter blivit dyrare och sämre och personalen har fått sämre villkor. Finns det nåt skäl att vara för?

ninja säger: Vilken är den största skillnaden du skulle göra om du blev statsminister i höst?

   Lars Ohly säger: På kort sikt: En generös flyktingpolitik, en själcständig utrikespolitik, folkomröstningar om alla större förändringar inom EU. På lång sikt: Rättvisa mellan män och kvinnor och mellan fattiga och rika.

baboom säger: Varför valde V och MP att backa på kravet på 1500 kr extra till studenterna? 300 kr varav 200kr på lånet känns som en väldigt dålig kompromiss, lite som "sikta mot stjärnorna så kanske vi når trädtopparna". Varför ska man rösta på V när det endast känns som en stödröst på S i slutändan?

   Lars Ohly säger: Vi drev kravet hårt. S och mp ville inte höja alls i år. Sen gick s med på 300 kronor, då lade sig mp platt. Vi hade små möjligheter att få igenom kravet själva. Men vi detta är inte Steget, det är ett första steg mot rättvisa för studenterna.

David säger: Hur kändes det när du rökte på?

   Lars Ohly säger: Inte bra, och det är ingenting jag är stolt över. Tack och lov var det bara ett fåtal tillfällen.

Abo säger: Varför ens tänka Vänster Extremt, öppna ögonen. Gick det bra för Sovjet? Nej, ett antal miljoner människor blev mördade av kommunisterna. Ser Cuba bra ut idag, Nej det gör det inte va?

   Lars Ohly säger: Vad sägs om att argumentera mot vår politik i stället för att smita ifrån en riktig debatt?

David säger: Vad ska vi göra för att få invandrarna att känna sig mer trygga?

   Lars Ohly säger: Sluta dela upp Sverige i "vi" och "dom", sluta ta främlingsfientliga förslag och göra dem till egna (som folkpartiet), bekämpa segregationen i Djursholm, Vellinge och Örgryte.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan

anders säger: Lars, Tror du att ett kommunistisk system skulle fungera i Sverge? Historien sager en del om tafatta forsok utan framgang.

   Lars Ohly säger: Det viktiga är att demokratin alltid överordnas alla politiska system. Det är människors val som ska avgöra vilken politik vi ska föra. Men visst är både en socialistisk och feministisk politik möjlig. Den är rentav nödvändig. Hej då!