– Socialdemokraterna är okunniga om miljö

NYHETER

Maria Wetterstrand chattade om friskolor, miljöbilar och vänsterpolitik

Foto: björn lindahl
Maria Wetterstrand, miljöpartiet.

   Maria Wetterstrand säger: Hej, nu är jag här och redo att svara.

Libra säger: Hej Maria! Jag vill veta om ditt parti tänker satsa på säkerheten? Alltså om det blir fler poliser och hårdare straff för kriminella om ni får mer makt.

   Maria Wetterstrand säger: Hårdare straff skapar inte ett säkrare samhälle. Fler poliser har vi däremot stött, särskilt då närpoliser som kan vara ute och aktiva på gatorna på tider när oroligheter finns (kvällar, helger). Annars är det bästa för säkerheten att satsa på missbrukarvård, bra kriminalvård, mer pengar till psykiatrin och bättre ungdomspolitik.

unicos säger: Varför har miljöpartiet en så tydlig vänsterprofil? Mijöintresserade finns över hela skalan men om man inte är miljömarxist så är MP inte ett alternativ. Tänker ni ändra på denna profil?

   Maria Wetterstrand säger: Vi är inte socialister. Vi är inte vänster och inte heller höger. Vi försöker just nu i rikspolitiken påverka vänstern, för vi ser bättre förutsättningar att lyckas där. Miljöfrågor, demokratifrågor, flyktingpolitik med flera har ingen tydlig höger-vänsterkoppling.

NSO säger: Varför vill ni utöka energiformer som vind- och vattenkraft, när det är uppenbart att de förstör ekosystem? Det finns snart ingen lax kvar i Sverige, och hela kvadratkilometer i Östersjön har ödelagts av buller från vindkraftverk. Era så kallade "rena" energiformer har förstört hur mycket som helst, men ändå lobbar ni som tokar för dessa. Hur kan ni vilja ha det på ert samvete?

   Maria Wetterstrand säger: Vi vill inte ha mer utbyggnad av vattenkraft. Det räcker att vi har förstört de älvar vi har förstört. Det finns massor med lämpliga platser för vindkraft, där det inte kommer i konflikt med andra intressen och självklart ska miljökraven på vindkraftutbyggnad var lika hårda som på andra exploateringar.

Nomaden säger: Hej du, tycker du att det är rimligt att avveckla kärnkraften om det innebär att vi behöver importera el från rykande kolkraftverk i öst?

   Maria Wetterstrand säger: Nej, självklart inte. Vi exporterar el från Sverige idag, förra året motsvarande två kärnkraftsreaktorer (trots de två stängda i Barsebäck, alltså). Det är en myt som sprids av kärnkraftskramare i högern att vi skulle behöva importera smuts-el. Vi förbrukar dessutom 3 ggr mer el än genomsnittet i EU, vilket är helt onödigt. Vi kan bli mycket energismartare.

Anonym säger: Att du klara höga bensinpriser + bilskatter förstår jag för du bor där det finns buss, tåg, m.m. och har en hög inkomst. Men vi som bor på landet där det går en buss om dagen- hur ska vi ha råd att låta våra barn utöva fritdisaktiviteter? Ska våra barn bli staffade för att vi bor på landet och för att man är låginkomsttagare? Jag är ensamtående med 3 barn, sjukbidrag på 75 procent och jobb på 25 procent. Ut har jag ca 12 000 kr. Förklara för mig hur jag ska ha råd att hålla en bil och kör mina barn?

   Maria Wetterstrand säger: Varje öre i höjda miljöskatter har getts tillbaka till skattebetalarna i form av sänkt skatt på arbete. Dessa skattesänkningar har framförallt getts till låginkomsttagare, d v s till dig. Höjningen av bensinskatten med 19 öre/liter har med största sannolikhet mer än väl kompenserats för dig genom ett höjt grundavdrag på skatten. Bor du dessutom i Norrlands inland har du fått ytterligare skattesänkningar.

Nizze säger: Hur mycket skall en liter bensin kosta om MP får bestämma?

   Maria Wetterstrand säger: Det är inte politiker som bestämmer bensinpriserna. Jag tycker det är bra om de miljöbästa alternativen är de billigaste. Det kan vi styra med skatter och idag är det billigare att köra på etanol och biogas.

annie säger: Hur fungerar det att jobba så hårt som du gör och samtidigt vara med ditt barn. Är det jobbigt? kram

   Maria Wetterstrand säger: Jag försöker se till att ha tid med båda sakerna. Det måste vara okej att vara politiker (eller jobba inom andra krävande yrken som nattsköterska i vården) även för den som vill ha ett familjeliv. Annars får vi ett omänskligt samhälle.

Ragnar säger: Vad gör ni för att stimulera unga människor att våga starta eget?

   Maria Wetterstrand säger: Vi vill öka tryggheten för den som startar företag, så att det inte blir total ekonomisk katastrof om man misslyckas. Vi vill att fler unga ska lära sig om företagande inom sina yrkesutbildningar på högskola eller gymnasium, till exempel.

nickelodeon säger: Vilken typ av bränsle för bilar kommer ni att förespråka mest? (dvs, vilken typ av bilar kommer att få lägst skatter etc)

   Maria Wetterstrand säger: Det är inte politiker som ska bestämma vilket bränsle bilarna ska köra på. Vi ska se till att de som är bra för miljön är billigare än de dåliga. Sen får vi se vilket som vinner i slutändan. Det mest effektiva, troligen. Kanske flera bränslen kommer finnas parallellt, ungefär som att det funnits olika typer av bensin och diesel.

Timrå Fan säger: Hej! Jag undrar hur ni kommer att lösa den höga arbetslöshet som är i Sverige? Många unga, gamla, studerande, kvinnor och invandrare blir diskriminerade på arbetsmarknaden. Hur ska det lösas? Varför ska man rösta på er?

   Maria Wetterstrand säger: Just diskriminering är något vi i Miljöpartiet jobbat mycket för att få bort. Vi har sett till att de lokala och regionala antidiskrimineringsbyråerna fått större möjligheter att hjälpa de som utsatts för diskrimineringen, och vi har bidragit till att skärpa lagstiftningen. Jag tror mycket på nyföretagande och entreprenörskap. Men också på att "dela på jobben" genom friår och sänkt arbetstid.

Hockeysemlan säger: Skulle ni kunna tänka er att stödja en borgerlig regering om ni inte får någon ministerplats i en socialdemokratisk regering?

   Maria Wetterstrand säger: Nej, inte den svenska högeralliansen som den ser ut idag på riksnivå. Moderaterna har för stor tyngd och deras politik är usel både vad gäller miljö och solidaritet med utsatta människor.

Joakim säger: Hej Maria, vad tycker du om Tyskarnas generösa syn på bordeller till VM?

   Maria Wetterstrand säger: Jag tycker det är bra att sexköp är förbjudet i Sverige. Det ger tydliga signaler om att samhället inte tycker det är okej att köpa andra människor för sex. Tyskland borde göra som Sverige.

victoria säger: Mer än hälften av eleverna i skolorna känner sig inte motiverade. Hur ska vi göra för att det ska vara roligt att gå till skolan?

   Maria Wetterstrand säger: Skolan måste acceptera att alla elever är olika. Alla kan inte lära sig på samma sätt, vid samma tidpunkt och på lika lång tid. Skolan ska anpassas efter eleverna, inte tvärtom. Därför tycker vi det är bra med friskolor. Vi tycker också att den kommunala skolan skulle få samma frihet att ha olika pedagogiker och olika undervisningsformer som friskolorna har idag.

Matin säger: Vad är er inställning till försvarsmakten? Vill ni att den skall bli ännu mindre?

   Maria Wetterstrand säger: Vi vill dra ner på satsningar på försvaret. Det går alldeles för mycket pengar dit, särskilt till olika vapensystem, som JAS.

Gilgalad säger: Då inga privata entreprenörer verkar lyckas, anser du att staten skall subventionera/stödja forskning som gäller alternativa energikällor?

   Maria Wetterstrand säger: Eh, vadå? Svenska biobränslebranschen har aldrig gått så bra som nu, bergvärme säljer som aldrig förr och vindkraften är på väg att komma igång rejält. Staten stödjer redan idag massor av forskning var gäller alternativa energikällor. Det är toppen och ett resultat av grön politisk påverkan.

Olga säger: Hej Maria! Vad är det du ogillar mest med borgerlig miljöpolitik? / O

   Maria Wetterstrand säger: Att den knappt existerar överhuvudtaget.

Matte säger: Hur ser du på att inte kranskommunerna får vara med och rösta om trängselskatten? Är det inte rimligt att de får vara med och rösta eftersom de är de som är mest drabbade.

   Maria Wetterstrand säger: Det är Stockholms gator som har trängselavgifter och stockholmarna lever på dessa gator med de avgaser och den trängsel det innebär. Stockholmarna har, så vitt jag vet, aldrig krävt att få rösta om parkeringsavgifter i Solna, trots att de går på AIK-matcher.

Linus Ragnhage säger: Hur stor makt kan ett litet svenskt parti har på stora miljöfrågor som förbränning av fossila bränslen?

   Maria Wetterstrand säger: Vi har påverkat mycket den senaste mandatperioden just vad det gäller miljöpolitiken. Se bara vad som hänt med miljöbilar, det fanns knappt alls för fyra år sedan. Men vi vill gärna ha mer inflytande.

Trille säger: Kör du miljöbil?

   Maria Wetterstrand säger: Jag har ingen bil. Men en fin sjuväxlad cykel och ett månadskort på kollektivtrafiken.

Johan Larsson säger: Hur kan ni stötta socialdemokraterna och samtidigt ta avstånd från samarbete med t.ex. Moderaterna för att deras miljö- och solidaritetspolitik är usel? Det är ju idag faktiskt ingen större skillnad mellan partierna på de frågorna?

   Maria Wetterstrand säger: Socialdemokraterna är mycket mer intresserade av att göra något bra för miljön. Däremot upplever vi dem ofta som okunniga och att de behöver vår hjälp. Men moderaterna får gärna bli bättre på miljö också. Det är inget som hindrar utom deras bristande vilja.

tim säger: Hej Hur kommer en regering att se ut om vänstersidan vinner valet i höst. Jag har aldrig fått ett svar på den frågan.

   Maria Wetterstrand säger: Om det blir röd-grön majoritet räknar jag med att regeringen består av oss tre partier som utgör majoriteten. Det är det normala i alla länder utom Sverige, där sossarna tycks vilja fortsätta kräva att få alla ministerposter och hela regeringsmakten själva.

Nizze säger: Man pratar mycket om etanol och "naturgas" (vilket är en fossil gas trots namnet) Men rapsolja kan användas som diesel, borde vi inte utveckla det inhemska bränslet?

   Maria Wetterstrand säger: Det finns faktiskt många bättre dieselalternativ än rapsolja, som är på gång att utvecklas tack vare den politik vi i Miljöpartiet drivit.

Moderator säger: Nu kommer sista frågan

Johann säger: Om du bara fick ändra på en enda sak om mp kom till makten, vad skulle då ändras?

   Maria Wetterstrand säger: Flykting- och asylpolitiken måste bli mer human, så att människor inte utvisas till tortyr och förföljelse eller till och med dödsstraff.

Moderator säger: Tack Maria Wetterstrand och tack alla ni som ställde frågor, ni var många som chattade så alla frågor hanns inte med - tack för att ni deltog!

   Maria Wetterstrand säger: tack, tack.