TV på liv och död

NYHETER

Ny reality-serie gör människor till försöksdjur

Snart blir människor försöksdjur i en ny realityserie.

Det är Walt Disney som lanserar programmet "Miracle Workers" för amerikansk tv.

Dödssjuka människor får en andra chans att leva - men kan lika gärna dö.

En 3-årig pojke lider av en livsförkortande ryggradssjukdom. I tv-programmet genomgår han en mycket ovanlig operation. Risk: Han kan bli förlamad.

En tonåring har en tumör i hjärnan. Tv-doktorerna provar en ny teknik för att ta bort tumören. Risk: Han kan bli blind.

Små chanser att överleva

Producenterna till "Miracle Workers" letar efter patienter som har små chanser att överleva. Ett annat krav är att de är för fattiga för att kunna betala för den mest avancerade vården, skriver brittiska Timesonline.

Varje steg i behandlingen kommer visas för tv-tittarna. Resultatet kan ge patienten livet tillbaka. Men inga garantier finns.

En av läkarna som deltar är Redmond Burke som genomförde den första hjärt- och lungtransplantationen på ett barn i New England. En annan är Billy Cohn, som kallats för "hjärtkirurgins Thomas Edison".

Utnyttjar inte

Serien börjar visas i Walt Disney-ägda tv-kanalen ABC i vår under parollen: "När en människas liv hänger på en skör tråd och läkarna säger att ingenting finns att göra, då är det dags att vända sig till Mirakelgörarna."

Enligt ABC handlar det inte om att utnyttja de mest sårbara

– Även om programmet inte lovar någonting så hjälper vi många människor, säger Stephen McPherson, chef för ABC:s underhållning.

Deltagarna kommer inte att få pengar för att delta i programmet.

Läs mer:

Johanna Melén