Attack mot norska ambassaden

NYHETER

Elva skadade - ambassaden satt i brand – mobben på väg till franska ambassaden

Foto: Upprörda muslimer bränner norska flaggan utanför den brinnande norska ambassaden i Damaskus.

Även den norska ambassaden i Damaskus har satts i brand, rapporterar nyhetsbyråer.

Elva personer har skadats och polisen har satt in tårgas mot demonstranterna.

Enligt AP är mobben nu på väg mot den franska ambassaden.

Foto: Norska ambassaden sedan branden släckts.

– Vi omvärderar situationen för varje minut som går. Dettar är en mycket allvarlig och oacceptabel situation som har uppståt, säger Raymond Johansen på norska Utrikesdepartementet till VG:s nättidning.

– Värdlandet ansvarar för ambassadens säkerhet och det har inte blivit gjort. Sådant här ska inte få ske, säger Johansen också till tidningen.

Senare kom en uppmaning från norska myndigheter att alla norska medborgare bör lämna Syrien, uppger NTB. Samma uppmaning gjorde tidigare den danska regeringen.

Vände sig mot Norge

Tusentals demonstranter attackerade flera nordiska ambassader i Damaskus, Syrien, på lördagen. Efter att först ha kastat sten och brandbomber mot den danska beskickningen, där även den svenska och chilenska ambassaden ligger, drog demonstranterna vidare mot den norska ambassaden som ligger cirka sex kilometer därifrån.

Byggnaden sattes i brand, och den syriska polisens motattack med tårgas och vattenkanoner lyckade inte förhindra skadegörelsen. Enligt Dagbladet har ambassaden dessutom plundrats.

Järnring

Kravallpolis har slagit en järnring runt byggnaden och pressar tillbaka den rasande folkmassan, enligt nyhetsbyrån NTB.

– Jag är på väg till ambassaden nu för att få överblick över situationen, säger Kari Wollebaek på den norska ambassaden till Dagbladet.no.

Hon säger att ingen personal uppehåller sig på ambassaden, men att några av ambassadens anställda bor i en lägenhet överst i byggnaden.

Läs också:

Robert Triches