Nu möts de i rätten

NYHETER

Hagamannen var nära att döda henne – på fredag vittnar hon mot honom

UMEÅ

Den 52-åriga kvinnan blev så svårt misshandlad att hon höll på att dö.

Niklas Lindgren, 33, har erkänt attacken.

Snart möts de igen - i rättssalen.

- Det är först efter rättegången som hon kommer att kunna gå vidare, säger kvinnans advokat.

På fredag startar rättegången mot Hagamannen i Umeå tingsrätt. Minst sex kvinnor kommer att vittna mot honom.

En av dem är 52-åringen som hittades mycket svårt misshandlad och grovt våldtagen vid Tegsbron i december förra året. Att hon alls överlevde berodde enligt utredarna på lyckliga omständigheter.

Lämnades att dö

Natten till den 10 december 2005 mötte den 52-åriga kvinnan Niklas Lindgren vid Tegsbron i Umeå. Han knuffade omkull henne, släpade henne längs en gångväg ner mot älven och hotade upprepade gånger att döda henne.

Hon misshandlades mycket brutalt. Hagamannen försökte till slut dränka henne, medan kvinnan kämpade för sitt liv. Hon höll sig förtvivlat fast i ett träd och försökte sparka bort honom.

Till slut försvann han och lämnade henne svårt blödande och halvt medvetslös i minusgrader och snö. Lämnade henne att dö, menar åklagaren som kallar händelsen grov våldtäkt och mordförsök.

Gå vidare

Attacken har för alltid förändrat kvinnans liv. En kort tid efter det brutala överfallet blev Mari Ann Johansson kvinnans målsägarbiträde.

– Vi har träffats någon gång i veckan sedan dess. Hon har också en kontaktperson hos polisen, säger Mari Ann Johansson.

Vad betyder det för henne att gärningsmannen nu åtalas?

– Psykiskt är det viktigt. Det är först efter en rättegång som man kan gå vidare. Men naturligtvis kommer hon att få leva med det här för resten av sitt liv.

Hur viktig är en fällande dom för henne?

– Det är självklart viktigt. De här våldtäkterna som sker i hemmet och där det ibland blir friande domar upplevs som oerhört kränkande.

Värsta någonsin

Mari Ann Johansson har arbetat som advokat sedan 1972 och biträtt många brottsoffer. Men hon har aldrig träffat en person som mötts av ett så brutalt våld, som den 52-åriga kvinnan.

– Jag upplever hennes fall som det värsta hittills. Det är så grovt.

Advokat Lena Isaksson är målsägarbiträde för de övriga fem kvinnor som kommer att vittna om hur de utsatts för Niklas Lindgrens våld.

– Alla är tacksamma att rättegången börjar på fredag, säger Isaksson.

- Det är viktigt att den här processen kan få ett slut.

Mia Carron, Johanna Melén, Robert Triches