Kanonvädret forsätter – sol till midsommar

NYHETER

SMHI:s långtidsprognos spår sol till sillen

Foto: värmebölja Nu börjar sommaren! säger Frank Ingers och njuter av solen tillsammans med Caroline Huss på klipporna vid Fredhäll i Stockholm. Och enligt SMHI kan de hoppas på sol till sillen i midsommar.

Sol till midsommar!

Det säger SMHI som gjort en långtidsprognos för Aftonbladets läsare.

- Det ser ut att bli riktigt fint, säger meteorolog Lars Knutsson.

Foto: Så blir vädret Högtrycket väntas bestäma vädret också under midsommarveckan, även om det försvagas något – framför allt i sydvästra Sverige, meddelar SMHI. Klicka på bilden om du vill se den i större format.

Midsommarfirandet ser ut att vara räddat. Åtminstone lär det vara möjligt att duka upp sillen utomhus i större delen av Sverige.

Det tror SMHI:s meteorologer som gjort en långtidsprognos för midsommarvädret.

-Man måste komma ihåg att det finns en stor osäkerhetsfaktor med så långa prognoser. Men det ser faktiskt ut att bli en fin midsommar i nästan hela Sverige, säger Lars Knutsson.

Mellan 20 och 25 grader

Riktigt lika varmt som det varit de senaste dagarna, med temperaturer på över 30 grader, blir det nog inte. Men mellan 20 och 25 grader är heller inte fy skam.

Först ska det dock bli lite sämre väder. Redan i morgon och övermorgon kommer det näst intill tropiska väder vi haft att försvinna och ersättas av en kallfront med regn och åskskurar.

-Då sjunker också temperaturen ordentligt. Men det är bara tillfälligt. Från och med fredag förstärks högtrycket igen och det blir rätt torrt väder med bara en del lokala skurar, säger Lars Knutsson.

Nu till helgen blir det temperaturer på mellan 20 och 27 grader, förutspår SMHI.

Men inte nog med det. Högtrycket väntas bestämma vädret också under midsommarveckan, även om det försvagas något - framför allt i sydvästra Sverige.

Stora solchanser

-Det innebär att risken för regnskurar ökar något under andra halvan av veckan i framför allt sydvästra Götaland och sydvästra Svealand.

För midsommarfirare i södra Sverige kan det alltså vara säkrast att gardera med paraply. Med temperatur på mellan 17 och 23 grader och stora solchanser ser midsommarkvällen trots det ut att kunna bli riktigt trevlig.

Regnvädret väntas dessutom försvagas när det rör sig åt nordost över landet vilket innebär att midsommarafton lär bli varm och trevlig på de allra flesta platser.

Svalare i Lapplandsfjällen

Bäst väder tror SMHI att det blir i ostligaste Svealand, på Gotland samt i östra och norra Norrland där temperaturen tros ligga på mellan 20 och 25 grader.

- En liten varning för att det kan finnas risk för skurar och svalare väder i Lapplandsfjällen, säger Lars Knutsson.

Skiljer solchansen något mellan kustregionerna och inlandet?

- Statistiskt sett är det alltid större solchans i kustregionen.

Under midsommardagen och söndagen ökar åter risken för skurar och lite svalare väder, och då även lite längre norrut.

- Men tänk återigen på att det är långt dit och att prognosen är högst osäker.

Mera väder:

Olle Castelius

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder