”Han var en i gänget - men ändå utanför”

NYHETER

Kollegorna berättar om Niklas Lindgren

Tystlåten, snäll och stillsam – och samtidigt otroligt kylig och beräknande.

Det är det bild Niklas Lindgrens forna kollegor ger av Hagamannen.

– Han verkade vara en i gänget, men samtidigt utanför, berättar en av männen för polisen.

En kollega skjutsade Niklas Lindgren till personalfesten på Restaurangkompaniet i Umeå den 1 december 2000 - samma natt som den 15-åriga flickan våldtogs.

Enligt mannen var festen relativt lugn, och man lekte lekar.

Kollegan berättar att det var ovanligt att Niklas Lindgren blev berusad. Mannen säger i förhör att han aldrig sett Niklas “riktigt full” - men han säger också att det inte går att se på Niklas om han druckit eftersom han tål så mycket.

En annan kollega på Motorcentralen beskriver Niklas Lindgren som tystlåten.

Drack ur träsko

– Han verkade vara en i gänget men var samtidigt utanför, för han sa inget utan satt bara och lyssnade, sager kollegan till polisen.

Enligt kollegan förekom det en hel del grova skämt på arbetsplatsen – främst beroende på att det var en mansdominerad arbetsplats. Kollegan sager att Niklas Lindgren inte deltog i skämtandet – han ”passade liksom inte in”. Mannen minns speciellt ett tillfälle på en annan firmafest, då en av de anställda drog ett kvinnoförnedrande skämt. Efter uttalandet uppstod en vild diskussion, då en av kvinnorna blivit upprörd.

Någon meter bort stod Niklas Lindgren och lyssnade på allt, utan att säga något. Istället tog han fram en träsko, som han fyllde med sprit och drack ur.

– Det kan ha varit för att väcka uppmärksamhet som han gjorde det, säger kollegan i förhöret.

”Är du Hagamannen?”

En av de arbetskamrater som stod Niklas Lindgren närmast har också hörts av polisen. Han berättar att stämningen på jobbet påverkades efter övergreppet i december 2000.

– Alla kände sig lite misstänkta eftersom vi hade varit just där, säger mannen.

Mannen berättar att man på fikaraster suttit och pratat om Hagamannen. De ska bland annat ha sagt att våldtäktsmannens arbetskamrater borde märka något. De har också skämtat och sagt saker som ”Är det du som är Hagamannen” till varandra. Enligt kollegan deltog även Niklas Lindgren i dessa skämt.

”Otroligt kylig”

Efter gripandet pratade kollegorna om hur otroligt kylig Lindgren varit som kom direkt från DNA-provtagningen till jobbet. Han måste ha varit medveten om att han var nära att åka fast – men det märktes ingenting på honom.

Även om Niklas Lindgren deltagit i fester och varit en i gänget, är det ändå ingen som säger sig riktigt känna honom. Flera av hans kollegor vittnar om att de aldrig varit hemma hos Lindgren. En kollega säger att han inte ens vetat om att Niklas Lindgren haft barn.

- Han har sagt att han brukar vara på Öland med husvagnen nästan hela somrarna, säger en kollega till polisen.

Läs mer

Mia Carron