Hade över 3 promille i blodet

NYHETER

Niklas Lindgren hade druckit motsvarande minst 75 cl sprit vid senaste våldtäkten

Alkoholkoncentrationen i Niklas Lindgrens blod låg mellan tre och fyra promille vid det senaste överfallet i december 2005.

- En normalkonsument skulle blivit alkoholförgiftad, säger Stefan Borg, docent vid Karolinska sjukhuset.

Foto: Niklas Lindgren.

Den 10 december förra året överföll Niklas Lindgren sitt sista offer innan han åkte fast. Tidigare på kvällen hade han varit på firmafest. Under kvällen hade han druckit minst nio starköl på 50 cl, två gin och tonicgroggar samt två glas vin.

”Kan ha hjärnskada”

Tidningen Västerbottens- Kuriren har talat med Stefan Borg som är docent och missbruksläkare vid Karolinska sjukhuset i Stockholm. Beräknat på Niklas Lindgrens längd, vikt samt under hur lång tid drickandet fortgått har Stefan Borg beräknar Lindgrens troliga promillehalt. Han beräknar den till mellan tre och fyra promille.

- I normalfallet skulle en person druckit så mycket förmodligen ha blivit medvetslös. Men personer med missbruksproblem tål ofta mycket mer alkohol, säger Stefan Borg till Västerbottens-Kuriren.

Stefan Borg utelsuter inte att Niklas Lindgren kan ha en hjärnskada som inte märks i nyktert tillstånd.

”Inte normalt”

- Jag har inte tagit del av några medicinska undersökningar som gjorts på den nu misstänkte. Men det finns olika typer av hjärnskador som i samband med alkoholkonsumtion på verkar den hjärnskadade som innebär att man tappar kontrollen över sina handlingar. Av det jag läst och hört om Hagamannen så reagerar han uppenbart inte normalt efter alkoholkonsumtion. Samma beteende har ju upprepats flera gånger, säger han till Västerbottens-Kuriren.

Läs mer:

Tidigare:

Anna Lindström