Nyheter

Ungdomsrymling gripen i Salem

NYHETER

Västerås

Den 19-åring som varit på fri fot sedan lördagens rymning från ungdomshemmet Sundbo utanför Fagersta greps av Södertäljepolisen på måndagskvällen.

19-åringen rymde sent på lördagskvällen från det särskilda ungdomshemmet Sundbo och har sedan dess befunnit sig på fri fot. På måndagen meddelade polisen i Västmanland att man trappat ner jakten på 19-åringen. Men efter flera tips från allmänheten greps han i sin hemort Salem vid 18-tiden på måndagskvällen. Enligt SVT:s regionala nyhetsprogram Tvärsnytt gjorde 19-åringen motstånd under gripandet. Han ska nu föras tillbaka till Sundbo där han är tvångsintagen på en avdelning för missbrukare.

19-åringen är bland annat dömd för att ha försökt att köra på en polis med en bil i Tumba 2003.

Mildrad rubricering

Brottsrubriceringen mot de två 18-åringar som greps i lördags efter en fritagning från samma ungdomshem ändrades under måndagen. Tidigare var rubriceringen försök till mord. Denna har nu mildrats till hot mot tjänsteman sedan det visat sig att den pistol som avfyrades mot den efterföljande personalen var en gaspistol.

18-åringen som tidigare dömts till sluten ungdomsvård för dubbelmordet på två unga kvinnor på Hallandsåsen i januari 2004 är misstänks också för vapenbrott. Den andre 18-åringen som körde flyktbilen är misstänkt för vapenbrott och främjande av flykt.

Under tisdagen ska kammaråklagare Carl-Johan Norström besluta om männen ska begäras häktade eller inte.

"Hemmablind"

På måndagen tillsatte Statens institutionsstyrelse (Sis) en utredning om huruvida Sundbo brustit i rutinerna eller inte. Arne Andersson, chef på Sundbo, välkomnar utredningen:

- Syftet med utredningen är ju att förbättra. Inte att fördöma. För oss är det bra att andra granskar. Man blir ju lätt hemmablind, säger han till TT.

Förra året rymde 32 personer som var dömda till sluten ungdomsvård - de flesta i samband med permissioner. Från Sundbo rymde 13 ungdomar. Risken att eleverna rymmer ökar enligt Andersson inför storhelgerna.

- Då brukar det vara spring i benen. Då är det som jobbigast, säger han.

Per Mattsson/TT , Malin Ekmark/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter