Svensk uppfinning mäter rymddamm

NYHETER

Testar om astronauterna får astma eller luftvägsinfektion i rymden

Hur mycket damm får man egentligen i sig på en rymdstation – och hur påverkar den konstggjorda miljön och luften astronauternas syreupptagning?

De frågorna kommer att kunna besvaras tack vare ett svenskt företag och en svensk uppfinning.

Företaget Aerocrine har utvecklat ett medicinskt instrument som enkelt uttryckt används för att avgöra hur mycket medicin en person med luftvägsinflammation eller astma behöver.

Instrumentet bygger på den svenska upptäckten att halten kvävemonoxid i utandningsluften förändras vid en inflammation.

Unik möjlighet

– Nu har vi fått en unik möjlighet att testa vårt instrument i rymden. I morse följde ett av våra mätinstrument med i uppskjutningen från Bajkonur till ISS, säger Tryggve Hemmingsson, projektledare på Aerocrine och tidigare rymdforskare på Karolinska institutet.

Ombord på ISS ska den ryske kosmonauten och flygingenjören Valery Tokarev testa utrustningen. Bland annat ska man mäta hur kvävemonoxidhalten i hans utandningsluft påverkas av de förberedelser som görs innan en rymdpromenad.

Damm svävar fritt

– Cirka en timme innan en rymdpromenad inandas man extra syrgas och det är intressant att se vilken påverkan det blir på kvävemonoxidhalten.

Men bara att befinna sig i rymden innebär en onaturlig – och därmed intressant – miljö.

– I tyngdlöshet blir det helt andra fysikaliska förhållanden i lungorna jämfört med på jorden där gravitationen påverkar både blod och syreupptagning. Dessutom faller inte damm och smuts till golvet på rymdstationen utan svävar fritt i luften, säger Tryggve Hemmingsson.

Robert Triches

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden