I dag är de fiender

NYHETER

Styvpappan och Bobbys mamma skyller på varann

1 av 3 | Foto: kai rehn
LADDAT MÖTE Bobbys mamma (närmast kameran) och styvpappa (i grön tröja) möts i rättssalen - för första gången sedan gripandet i februari. Då var de ett par. Nu gör de allt för att försöka skylla Bobbys död på varandra.

EKSJÖ

Hat och iskyla. Två människor som skyller på varandra, förnedrar och smutskastar.

När Bobbys mamma och hennes sambo för första gången återses efter gripandet i februari är det två fiender som möts i rättssalen.

Mamman bär inte längre förlovningsringen. Inte en enda gång tittar hon åt höger där mannen hon en gång dyrkade sitter, blott en meter bort.

Mannen, Bobbys styvpappa, plockar bland papperen på bordet. Vita smala händer, ja, förlovningsringen finns kvar på vänster ringfinger. Mustaschen är omsorgsfullt friserad, attityden är solklar: Det är hon som har fantiserat ihop allting. Det är hon som skrikit och varit aggressiv mot sin son. Om någon har misshandlat pojken så är det hon.

Sådana är positionerna i målet om Bobbys död. Den andre bär skulden.

Tvärvändning i rätten

Efter åklagare Erik Handmarks flera timmar långa genomgång av all bevisning - obduktionsrapport, bilder från rekonstruktionsvideon, beslagtagna våldsvideor och tortyrredskap - sker tvärvändningen.

Styvpappan pekar, via sin advokat Per Oehme, ut Bobbys mamma som den våldsamma, okontrollerbara. När hon blir "svart i ögonen" går det inte att nå henne.

Hennes erkännande i polisförhören är fria fantasier, precis sådana våldsberättelser som hon så lustfyllt pratat in och skickat via mobilen till sambon. Ljudfilen ska spelas upp i rätten i dag.

Ansiktet är nollställt

Sitt intresse för så kallad sm-sex står han för, men att han också skulle ha varit sadistisk mot Bobby - aldrig. Tvärtom var det han som tog med pojken på roliga aktiviteter som att mata hönsen, ploga snö, hugga ved.

Mamman lyssnar, eller kanske inte. Hennes ansikte är nollställt också när bilden av Bobbys sargade kropp visas på bildskärmen.

"Rädd för exsambon"

Försvararen, advokat Anders Berggren, säger om sin klient:

- Hon är ingen dålig mor, men hon är livrädd för sin före detta sambo. Hon vågade inte säga emot honom, hon gjorde som han sa. Nu stålsätter hon sig för att orka igenom rättegången.

Också åklagare Erik Handmark tror på kvinnan:

- Relationen mellan henne och Bobby var fin enligt pojkens tidigare stödfamilj och läkare, de ska höras senare i rättegången.

I dag kommer mamman själv att få berätta.

Tidigare artiklar

Ebba von Essen