Nyheter

Bråket mellan Riyad och Ottawa eskalerar

avTT

Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland.

Den diplomatiska striden mellan Saudiarabien och Kanada fortsätter.

Regeringen i Riyad avslutar nu det medicinska samarbetet med Kanada och meddelar att alla patienter kommer att flyttas till sjukhus i andra länder.

Saudiarabien har den senaste veckan kallat hem sin ambassadör och sparkat ut det kanadensiska sändebudet, samt brutit handelsförbindelser mellan länderna. I måndags stoppades också ländernas utbildningsutbyte och Saudiarabien började flytta tusentals studenter som fått stipendier för att studera i Kanada.

Kritiserade gripande

Den diplomatiska fejden började efter det att Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland och flera andra företrädare kritiserat den saudiska diktaturens behandling av människorättsaktivister, däribland Samar Badawi, som nyligen gripits. Samar Badawi är syster till bloggaren Raif Badawi, som sitter fängslad i Saudiarabien sedan flera år.

Saudiarabien anklagar Kanada för att lägga sig i landets interna angelägenheter och har fått uttalat stöd från flera länder i regionen. Bland de som ställt sig bakom Saudiarabien är Egypten vars utrikesdepartement på Facebook skrivit att krisen länderna emellan "är resultatet av en negativ tendens hos vissa parter att lägga sig i interna angelägenheter för länder i regionen".

Vägrar backa

Även Förenade arabemiraten står bakom Saudiarabien när det gäller att "försvara landets suveränitet", skriver landets utrikesdepartement på Twitter.

Kanada vägrar att backa, och uttrycker oro över Saudiarabiens reaktion.

– Kanada kommer alltid att stå upp för mänskliga rättigheter, vilket till stor del inkluderar kvinnors rättigheter, samt för yttrandefrihet runt om i världen, säger en talesperson för kanadensiska UD, och tillägger att man nu söker klarhet om det saudiska beskedet.