Kaliforniens jättebrand är nu störst någonsin

avPetter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kaliforniens skogsbränder är nu delstatens största någonsin.

Sju personer har dött i elden – som nästan fördubblats på tre dagar.

– Detta är en ny trend, det nya normala som vi måste hantera, säger Kaliforniens guvernör Jerry Brown.

Skogsbränderna som rasar i Kalifornien är nu de största i den amerikanska delstatens historia. Eldmassorna i Mendocino, norr om San Francisco, har nu svept över 115 000 hektar och passerat fjolårets katastrofbrand i storlek, skriver CNN.

– Detta är en ny trend, det nya normala som vi måste hantera, säger Kaliforniens guvernör Jerry Brown till Reuters.

Jämförelsevis brann det i eldhärjade Sverige i mitten av juli som värst 20 000 hektar.

Sju personer har dött i ”Carr-branden” – som nästan dubblerats i storlek på tre dagar. Mellan fredags- och måndagskvällen ökade den brinnande ytan med 80 procent. Den senaste branden att starta mäter redan 1 600 hektar – sedan den uppstod i Orange County under måndagen.

1 av 7 | Foto: Kent Porter / TT NYHETSBYRÅN

Över 14 000 brandmän kämpar

Över 14 000 brandmän kämpar mot de totalt 16 olika bränder som härjar i det varma, torra och blåsiga vädret – som hittills förstört 75 hem. I går anlände australiensiska och nya zeeländska brandmän till de eldhärjade områdena.

”Att slåss mot dessa obevekliga bränder kräver en herkulisk insats”, skrev Jerry Brown i en förfrågan till USA:s president Donald Trump att förklara läget som en ”stor katastrof”.

Trump lyssnade och katastrofförklarade området. Han begärde statligt bistånd för att hjälpa eldhärjade områden att återhämta sig – och gick samma dag ut och skyllde bränderna på Kaliforniens miljölagar.

”Kaliforniens skogsbränder förstoras och görs så mycket sämre av de dåliga miljölagar som inte tillåter tillräckligt stora massor av tillgängligt vatten att användas ordentligt”, twittrade han.

”Det styrs mot Stilla havet. Måste också ta bort träd för att hindra eld från att spridas!”

”Ingen aning” om vad Trump menar

Geografiprofessorn Henri Grissino-Mayer hade ”ingen aning” om vad Trump menade med sin tweet.

”Kalifornien styr INTE vatten mot havet”, skriver Grissino-Mayer i ett mejl till CNN.

”Löjligt. Det är sant att vatten styrs till kuststäderna för en konstant vattentillgång men allt sådant vatten används av kustsamhällena.”

Chefen för Kaliforniens räddningstjänst, Ken Pimlott, säger att bränderna vuxit snabbare och bränt mera land än normalt.

– Brandsäsongen håller verkligen bara på att börja. Det som ser ut som om det skulle kunna vara säsongens topp historiskt sett, är nu de slags förhållanden vi ser i början.

Den tidigare största branden i Kaliforniens historia startade i december i fjol och tog sex månader att släcka helt. Thomas-branden täckte totalt 114 000 hektar och förstörde över tusen byggnader.

De var Sveriges fem största skogsbränder 00:45
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

CNN