MP utesluter kontroversiell kommunpolitiker

Av:  TT

MP-politikern Kenny Stolpe företräder den raëliska rörelsen. Arkivbild.
MP-politikern Kenny Stolpe företräder den raëliska rörelsen. Arkivbild.

Miljöpartiet vill utesluta partiets förstanamn i Lilla Edets kommunval, Kenny Stolpe, efter uttalanden om idén att klona människor och intelligenstest för politiska ämbeten.

– Det här är en person som har djupt antidemokratiska åsikter som han går ut och förespråkar, att man ska villkora vilka som ska kunna ställa upp för politiska uppdrag. Han kan varken företräda eller vara medlem i vårt parti är min bedömning, säger Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet, till TT.

Enligt Amanda Lind kommer ett uteslutningsärende att påbörjas omedelbart.

– Vi kommer att se till att han kliver av så snart som möjligt, säger hon.

Kenny Stolpe sitter i utbildningsnämnden i Lilla Edets kommun i Västergötland. Men han är också svensk kontaktperson för den raëliska rörelsen.

Rörelsen grundades av fransmannen Claude "Raël" Vorilhon 1973, och tror att livet på jorden skapats av utomjordingar. Den har kritiserats för att vara elitistisk, bland annat för att man vill klona människor och se till att bara de mest intelligenta personerna får politiska ämbeten. Det senare kallas inom rörelsen för geniokrati.

– Det är något som föreslås i Raëls böcker och något som kan testas på försök för att se om det funkar, säger Kenny Stolpe till TTELA om geniokrati.

Miljöpartiet har dock en annan åsikt. I partiprogrammet står att alla bör få möjlighet att arbeta politiskt under någon del av livet.

Stolpe stöder också kloning av människor, och jämställer den med provrörsbefruktning.

– Naturligtvis är det inget som Miljöpartiet driver, säger partiets pressekreterare Axel Sandin till TTELA.

Miljöpartiets västra distrikt ska nu granska Kenny Stolpes bakgrund.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN