Mejla

Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Snaran dras åt kring Trump

Publicerad:
Uppdaterad:

Gårdagen var kanske den mörkaste dagen för Donald Trump sedan han tillträdde som president.

Två av hans nära medarbetare beslogs med brott. I åtminstone ett av fallen hade Trump själv blivit åtalad om han inte varit president.

Därmed dras snaran kring Trump åt ytterligare.

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort döms för skattebrott och bankbedrägeri. Presidentens tidigare privata advokat och nära förtrogne Michael Cohen erkänner att han brutit mot kampanjlagarna och gjort sig skyldig till skattebrott.

Vad säger det om Donald Trumps omdöme när han omger sig med personer som ägnar sig åt omfattande brottslighet?

Värst för Trump är att Cohen dessutom hävdar att det var på direkt uppdrag från "kandidaten", det vill säga Trump, som han inför valrörelsen betalade en porrstjärna och en Playboy-modell för att hålla tyst om sina påstådda sexuella relationer med gifte Trump. Detta i syfte att inte riskera en skandal i valrörelsens slutskede.

Fastighetsmiljardären har tidigare bedyrat att han inte visste någonting om dessa betalningar. Stämmer det Cohen säger innebär det att presidenten ljugit. Även om Trump gör det på nästan daglig basis är den här lögnen särskilt allvarlig eftersom den har juridiska implikationer.

Trump medåtalad

Pengarna betalades ut för att hjälpa Trump att vinna valet. Därmed betraktas de som otillåtna kampanjbidrag. Både Cohen och Trump har alltså gjort sig skyldiga till brott mot de federala kampanjlagarna. Om inte Trump suttit i Vita huset hade han sannolikt blivit medåtalad för Cohens brott som kan ge flera års fängelse.

Inget av de brott som Manafort döms för har någon koppling till Trumps valkampanj. Men det faktum att fastighetsmiljardären gav Manafort uppdraget att leda hans presidentvalskampanj gör att det ändå stänker smuts på presidenten. Manaforts brott är så allvarliga att han riskerar livstids fängelse. Ändå fortsätter Trump att försvara honom och kallar honom "en fin man".

Vad betyder allt detta för Trumps möjligheter att sitta kvar som president?

1 av 4 | Foto: Craig Hudson / TT / NTB Scanpix
Donald Trump.

Riksrätt

Helt avgörande är hur hans egna partikamrater reagerar på den nya utvecklingen. En president som inte är sjuk eller otillräknelig kan bara avsättas genom ett riksrättsförfarande. Det är bara representanthuset, den ena av kongressens båda kamrar som kan besluta om riksrätt.

En majoritet av ledamöterna måste rösta för. Eftersom republikanerna har en majoritet med 25 platser så är det Trumps eget parti som bestämmer om det blir åtal eller inte.

Många kongressmän var i början av hans mandatperiod mycket kritiska till Trumps sätt att uppträda. Med tiden har de dock enats bakom presidenten. I dagsläget är det helt orealistiskt att tro att fler än 25 republikanska ledamöter i representanthuset skulle rösta för riksrätt.

De första kommentarerna efter åtalet mot Cohen tyder på fortsatt starkt stöd för Trump.

Ny majoritet

Avgörande kan bli om Cohen under de närmaste månaderna gör en uppgörelse med åklagaren där han berättar om eventuella andra olämpliga saker som Trump gjort i utbyte mot åtalseftergift eller lägre straff.

En annan viktig faktor är mellanårsvalet till kongressen i november. Opinionsmätningarna visar att demokraterna har en möjlighet att vinna 20-30 platser. De har alltså möjligheten att ta över majoriteten. I ett sånt läge framstår riksrätt plötsligt som en realistisk möjlighet.

Den store segraren efter gårdagens båda besked är den särskilde åklagaren Robert Mueller som utreder ifall Trumps valkampanj samarbetade med Ryssland i syfte att påverka utgången av presidentvalet 2016. Båda åtalen är ett resultat av hans utredning.

Trump har bedrivit en nästan daglig kampanj mot Muellers utredning. Han kallar den för en häxjakt och hävdar att ingen konspiration förekommit med Ryssland.

Hindra rättvisan

Men i och med den fällande domen mot Manafort och åtalet mot Cohen så har Mueller fått stöd för att han gjort rätt som följt upp de ledtrådar han har. Redan tidigare har tre andra medarbetare till Trump, Rick Gates, George Papadopoulos and Michael Flynn, erkänt sig skyldiga till brott i samband med Muellers utredning.

Det är inte samma sak som att Trump eller hans valkampanj gjort sig skyldig till konspiration med främmande makt men det borde ändå ge Mueller en viss arbetsro en tid framöver. Utredningen har dragit ut på tiden och det finns en press inte minst från Vita huset att föra den till ett slut i god tid före kongressvalet.

Men fortsätter Trump att attackera Mueller och till och med hota att sparka honom så riskerar det att framstå som att presidenten försöker hindra rättvisans gång.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: