"Lasermannen" är tillbaka i Sverige

avTT

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
John Ausonius, "lasermannen", vid rättegångsförhandlingar i Tyskland i december 2017. Arkivbild.

John Ausonius, även känd som lasermannen, är tillbaka i svenskt fängelse efter att ha dömts för mord i Tyskland.

– Han utlämnades på torsdagen, säger den tyska åklagaren Nadja Niesen till nyhetsbyrån AFP.

I februari förra året dömdes John Ausonius för ett 26 år gammalt mord på en kvinna i tyska Frankfurt. Efter en utdragen överklagansprocess – som han fick avslag i – har domen vunnit laga kraft och han har därmed kunnat lämnas över till svenska myndigheter.

Ausonius avtjänade sedan tidigare ett svenskt livstidsstraff för ett mord och nio mordförsök mellan 1991 och 1992, samt tre rån. Samtliga hans offer hade utländskt ursprung och han kom att kallas lasermannen då han använde sig av ett gevär med lasersikte.

Kvinnan som Ausonius mördade i Frankfurt år 1992 var den 68-åriga judiska förintelseöverlevaren Blanka Zmigrod. Ausonius medgav att han bråkat med kvinnan och på brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland och som användes vid hans attentat i Sverige. Dessutom sköt mördaren sitt offer på nära håll och försvann på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska attackerna.

John Ausonius gick med på att låta sig lämnas ut till Tyskland på villkor att han skulle kunna avtjäna ett eventuellt fängelsestraff i Sverige. Under sin tid i svenskt fängelse försökte han vid återkommande tillfällen få sitt straff tidsbestämt, utan att lyckas.