Nytt salmonellabesked: Låt katterna vara ute

avTT

Foto: Martin Meissner/AP/TT
Utekatterna kan pusta ut – rekommendationen är att inte hålla dem inomhus av rädsla för salmonellasmitta. Katten på bilden har ingenting med salmonella att göra.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ändrar sig i frågan om huruvida katter ska hållas inomhus eller utomhus för att minska risken för salmonellasmitta. Det nya beskedet är att det inte finns skäl till att hålla utekatter inomhus under vintermånaderna när smittorisken är som störst.

– Katter som vanligtvis lever som utekatter löper en låg risk för att bli allvarligt sjuka i salmonella, det är mycket värre för katten och ett större problem att hållas inne än att gå ute. Du får en friskare och sundare katt om den får gå ute, säger Ulrika Windahl, biträdande statsveterinär på SVA.

Myndigheten har dock ett generellt råd till landets kattägare om att hålla dem inomhus om katterna är sjuka, för att lättare kunna ha djuren under uppsikt. Katterna ska dock släppas ut igen så snart de är friska för att minska risken för att smittan sprids till människor och andra djur i hemmet.

Katter smittas vanligtvis med salmonella när de kommer i kontakt med småfåglar.

ARTIKELN HANDLAR OM