Dömdes till 100 situps för våldtäkt – hämnades med att bränna upp offret

Det indiska byrådet dömde de utpekade våldtäktsmännen till motsvarande 6 500 kronor i böter – och 100 situps.

Straffet gjorde de båda männen så upprörda att de sökte upp den utsatta flickans familj, misshandlade hennes föräldrar och brände henne till döds.

14 män har nu gripits misstänkta för kidnappning, våldtäkt och mord.

Den 16-åriga flickan fördes bort från sitt hem i byn Chatra i östra Indien i torsdags, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Gärningsmännen ska ha slagit till medan hennes föräldrar var bortbjudna på bröllop. I ett skogsområde ska flickan, enligt polisen, ha blivit gruppvåldtagen.

När flickans föräldrar senare fick reda på vad som hänt vände de sig till det lokala byrådet. I Indien är det vanligt att den här typen av byråd löser olika problem invånarna emellan, för att slippa gå genom ett byråkratiskt och dyrt juridiskt system, skriver AFP. Byråden har ingen egentlig juridisk makt, men har stort inflytande på landsbygden.

Vägrade acceptera domen

Under fredagen dömde byrådet två utpekade våldtäktsmän till att göra 100 situps och betala 50 000 rupees, motsvarande cirka 6 500 svenska kronor, i böter. Männen accepterade dock inte domen utan sökte upp och misshandlade 16-åringens föräldrar – och brände flickan levande.

– De båda anklagade gav föräldrarna stryk och tillsammans med sina medhjälpare satte de eld på flickan, säger den lokala polischefen Ashok Ram till AFP.

Huvudmisstänkt fortfarande lös

Under lördagen meddelade polisen att totalt 14 misstänkta gärningsmän har gripits, men att den huvudmisstänkte fortfarande var på fri fot.

Indien har upprepade gånger skakats av grovt våld mot kvinnor. Ett av de mer kända fallen inträffade 2012, när en kvinnlig student gruppvåldtogs och mördades ombord på en buss i New Dehli.

Regeringen har sedan dess skärpt straffet för våldtäkt, men fortfarande är problemet vida spritt.

2016 anmäldes runt 40 000 våldtäkter, men mörkertalet beräknas vara stort, då många tros undvika att polisanmäla brotten för att inte bli socialt stigmatiserade.

Publisert:

LÄS VIDARE